322 protesterer mod sexisme i dansk politik

I et nyt initiativ beretter kvinder om oplevelser med sexisme og overgreb i de politiske partier.

De mange vidnesbyrd kommer fra en række kvinder. Foto: Emil Helms/Scanpix
Udgivet Opdateret

322 kvinder, der alle er nuværende eller tidligere medlemmer af et politisk parti, sender nu et opråb om sexisme i politik.

Det sker i et debatindlæg rettet direkte til ledelserne i de politiske partier.

I debatindlægget, der bringes i Politiken, beretter de 322 kvinder om et stort omfang af sexisme og fysiske krænkelser til politiske møder, på Christiansborg og i sociale sammenhænge i partierne.

– Det skal være slut nu, partierne må en gang for alle erkende problemet og skride til handling, skriver kvinderne.

79 af dem har valgt at dele deres beretninger om oplevelser med sexisme og overgreb i partierne. Kvinderne fremstår anonyme, men Politiken kender deres identitet.

– Én blandt os har oplevet at få en finger stukket op i skridtet af et folketingsmedlem til et landsmøde under festen, hvor hun dansede med en anden partifælle. De fandt det begge vældigt morsomt, lyder én af de 79 beretninger, som Politiken bringer, og som man kan læse her.

Voldsomt

Bag initiativet står fire kvinder, der har indsamlet 322 underskrifter som et opråb om sexisme og krænkelser i dansk politik.

Underskrifterne er indsamlet blandt nuværende og tidligere medlemmer af stort set alle politiske partier repræsenteret på Christiansborg.

– Det var voldsomt. Vi kunne bare sidde og se det vokse i vores hænder, fortæller Camilla Søe, medlem af Venstre, fra initiativgruppen til Politiken.

Mange af beretninger er aldrig blevet anmeldt eller viderefortalt. Det kan skyldes, at kvinderne føler loyalitet mod deres partier, lyder det fra initiativgruppen.

På Christiansborg er de politiske ledere, Politiken har talt med, chokerede over mængden og voldsomheden i flere af beretningerne.

– Det er en bølge, der kører, og det er tydeligt, at der er nogle oplevelser, som har været undertrykte i politik, siger Alex Vanopslagh, Liberal Alliances leder.

– Det, der kommer bag på mig, er de meget voldsomme hændelser, der bliver beskrevet, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Mediebranchen ser indad

Indlægget er ét blandt flere, der er blevet bragt, efter at TV-værten Sofie Linde under Zulu Comedy Galla fortalte om sin oplevelse med sexisme i den danske medieverden.

Fagbladet Journalisten skriver, at Sofie Lindes fortælling, der startede en bølge af lignende fortællinger fra kolleger i branchen, har fået flere medier til at igangsætte en kulegravning af, hvor stort omfanget af sexisme er på de respektive redaktioner rundt i landet.

Powered by Labrador CMS