600 danskere er smittet med HIV uden at vide det

Statens Serum institut vurderer, at der er et væsentligt mørketal i antallet af HIV-smittede.

Udgivet Opdateret

Statens Serum Institut har netop udsendt en oversigt for år 2016 over udviklingen i antallet af HIV-smittede i Danmark.

Her konstaterer instituttet, at HIV-smitte fortsat er et væsentligt problem. Det bliver blandt andet slået fast, at de smittede personer ikke bliver diagnosticeret hurtigt nok.

“På trods af en stor testaktivitet (…) er der forsat en høj andel af de ny-diagnosticerede, der testes længe efter smitten, ikke blot blandt heteroseksuelt smittede, men også blandt MSM (mædn der har sex med mænd /red). MSM bør testes for hiv årligt, og de MSM, som har et aktivt sex-liv og ikke bruger kondom konsekvent, bør testes for hiv og de øvrige seksuelt overførbare sygdomme hyppigere, for eksempel hver tredje måned,”, skriver Statens Serum Institut i en kommentar til oversigten.

Statens Serum Institut mener, at antallet af smittede kan bringes ned, hvis der kommer bedre muligheder for at blive testet.

Stort problem med stigmatisering

I oversigte bliver stigmatisering også udpeget som et stort problem. Personer er bange for at blive smittet med HIV fra personer, der er testet positive, selvom der ikke er risiko for at blive smittet af velbehandlede HIV-smittede personer. Langt de fleste personer bliver smittet ved sex med personer, der er HIV-positive uden at vide det.

“Uanset at der findes flere biologiske og tekniske metoder til at nedbringe smittetrykket i Danmark, er hiv fortsat omgærdet med megen uvidenhed og stigma, og der bliver peget på netop stigma som årsag til, at personer, der egentlig godt ved, de er i risiko for at være hiv-positive, vælger at undlade at blive testet. Det er vigtigere end nogensinde at arbejde for at komme uvidenhed og stigma til livs,” skriver Statens Serum Institut.

Statens Serum Institut vurderer, at der er omkring 600 personer i Danmark, der er HIV-smittede uden at være diagnosticeret, og det er altså især dette antal, der er brug for at få bragt ned, hvis man skal sænke antallet af personer, der bliver smittet med HIV.

I galleriet ovenfor kan du se en række centrale tal om HIV-smittede i Danmark.

Kilde: Statens Serum Institut

Powered by Labrador CMS