Aarhus-forskning gør os klogere på tvillingefødsler

Det er moderkagen, der er afgørende for, om der kommer en eller to. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Ny forskning afdækker prognoser for tvillinge-fødsler efter ultralydsscanning i uge 12

Der er en øget risiko for abort, når man venter tvillinger. Men hvad er sandsynligheden for at få to børn, når der er to levende fostre ved scanningen i 12. graviditetsuge?

Det belyser et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, som er et af de hidtil største tvillingestudier i verden.

Studiet er baseret på 3.621 danske tvillingegraviditeter, og det viser, at når man ved ultralydsskanning i graviditetsuge 12 ser to levende fostre, er chancen for, at graviditeten resulterer i to levendefødte børn stor. Dog er sandsynligheden blandt andet afhængig af, hvilken type tvillinger det er, og forskerne anbefaler, at man tidligt i graviditeten bestemmer typen af tvillingegraviditet ved ultralydsskanning.

Moderkagen er afgørende

Det er moderkagen, der er afgørende for om graviditeten resulterer i to levendefødte børn.

Sandsynligheden for to levendefødte børn er større (96 procent) i graviditeter, hvor tvillinger har hver sin moderkage og ligger i hver sin ydre fostersæk, end når tvillinger deler moderkage og den ydre fostersæk (86 procent). Sandsynligheden for mindst ét levendefødt barn er henholdsvis 98 procent og 92 procent.
I de sjældne graviditeter, hvor tvillinger deler moderkage og både den ydre og den indre fosterhinde, er chancen for to levendefødte børn markant mindre (67 procent).

Risikoen for at miste et eller begge fostre i graviditeter med fælles moderkage er især højere i perioden inden 22. graviditetsuge. Over halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver forløst ved kejsersnit, og en betydelig del af disse foregår som akutte kejsersnit.

– Resultaterne understreger vigtigheden af at bestemme typen af tvillingegraviditet ved ultralydsskanning tidligt i graviditeten for at kunne rådgive samt for at kunne planlægge ekstra kontroller, og hvordan fødslen skal foregå, siger overlæge Puk Sandager.

I Danmark får cirka 95 procent af de gravide i dag foretaget ultralydsskanning omkring uge 12. Ekstra kontroller under graviditeten giver mulighed for at finde og behandle eventuelle komplikationer, for eksempel tvilling-til-tvilling transfusionssyndrom.

Powered by Labrador CMS