Advokat bag 1.000 erstatningskrav: Vi vil ikke skræmme

Opus Law, der står bag over 1.000 erstatningskrav for ulovligt downloadede film, afviser, at firmaet forsøger at skræmme folk til at betale erstaningen.

Advokat Niels Dahl-Nielsen erkender, at Opus Law udsender erstatningskrav til folk, som ikke har noget som helst at gøre med ulovlig piratkopiering, men rettighedshaverne har ikke andet at gå ud fra end ejerne af ip-adressen, hvor der er hentet ulovlige film fra, forklarer han. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Tirsdag udsendte Forbrugerombudsmanden en advarsel om, at flere borgere har klaget over, at de har modtaget breve med erstatningskrav for at have hentet piratkopierede film gennem den populære tjeneste Popcorn Time. Problemet er, at borgerne fortæller, at de ikke kender noget som helst til den ulovlige download. Forbrugerombudsmanden opfordrer til, at man lader være med at betale erstatningen, hvis man mener, at anklagen er forkert.

Opus Law er et af de firmaer, der på vegne af filmproducenter og -distributører står bag mange af brevene med erstatningskrav for ulovlig download af film.

Flere af modtagerne føler sig krænket af firmaet. De mener, at anklagen er forkert, og føler, at Opus Law forsøger at skræmme dem til at give efter og betale erstatningen for at slippe af med sagen.

Men det er på ingen måde tilfældet, siger advokat fra Opus Law Niels Dahl-Nielsen til Newsbreak.dk

– Hvis folk føler sig truet, så er det bestemt ikke hensigten, og det er jeg ked af, at de har gjort, siger Niels Dahl-Nielsen.

Han henviser til, at firmaet gør, hvad det kan for at forklare, hvad der er op og ned i sagerne ved at skrive en længere vejledning i brevet med kravet om erstatning. Her er der blandt en guide med svar på “oftest stillede spørgsmål”, som man også kan finde på firmaets hjemmeside.

Glad for udtalelse

Niels Dahl-Nielsen oplyser, at Opus Law har udsendt breve med erstatningskrav til over 1.000 danskere. Han vil dog ikke oplyse det præcise antal, og han vil heller ikke oplyse, hvor mange, der har betalt erstatningen.

– Det er en hel del, siger han dog.

Erstatningskravene bliver sendt ud, fordi Opus Law gennem en ip-adresse har oplysninger om, at filmene er blevet ulovligt downloadet gennem den anklagedes internetforbindelse. Det betyder dog langt fra, at det nødvendigvis også er den person, der står piratkopieringen. Derfor vil Opus Law også meget gerne tale med folk, der ikke kan genkende anklagerne, oplyser Niels Dahl-Nielsen.

– Derfor er vi også meget glade for Forbrugerombudsmandens udtalelse, siger Niels Dahl-Nielsen.

Har ikke andre steder at starte

Han fortæller, at firmaet gerne vil tale med de folk, der mener, at de er blevet forkert anklaget. Han håber, at de vil være med til at hjælpe Opus Law til at finde ud af, hvem der så står bag den ulovlige download gennem ip-adressen.

– Det kan sagtens være, at det ikke er indehaveren af ip-adressen, der har foretaget sig noget ulovligt. Vi føler bare ikke rigtig, at vi har andre at starte med, siger Niels Dahl-Nielsen.

Opus Law vil sammen med sine klienter i hvert enkelt tilfælde tage stilling til, om man eventuelt vil gå videre med en retssag, hvis folk nægter at betale erstatningen.

 

Powered by Labrador CMS