Advokat: Terrorfrygten gået i selvsving med tvangsfjernelse

Foto: René Lind Gammelmark (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Forskrækkelse over terror har fået Aarhus Kommune til at gå i selvsving ved at tvangsfjerne en 15-årig dreng på mistanke om, at han skulle være radikaliseret.

Det mener advokaten for drengens far, Tage Gøttsche.

»Man kan ikke tvangsfjerne et barn alene, fordi man har en mistanke om radikalisering. Man sætter jo ikke voksne i spjældet med baggrund i en radikaliseringsfrygt, man taler om at tage deres pas,« siger han.

Sagen om den 15-årige dreng bliver beskrevet i søndagens udgave af Jyllands-Posten. Avisen fortæller, at det var underretninger fra skolen og politiet om, at drengen i skolen havde sagt, at »man gerne må slå jøder ihjel,« og »selvmordsbomber er ok, hvis det er for at ramme vantro.«, der fik kommunen til at reagere tilbage i september sidste år.

Ifølge avisen erfarede Østjyllands Politi fra drengens omgangskreds, at han talte om at tage til Syrien.

Faderen har en islamisk uddannelse fra Algeriet og et dansk statsborgerskab. Han afviser at skulle have forsøgt at radikalisere drengen. Aarhus Kommune, der står bag tvangsfjernelsen, har samtidig besluttet at fratage faderen mulighed for at vide, hvor sønnen befinder sig. Han må heller ikke kontakte drengen på telefon eller via mail og breve.

»Jeg har aldrig oplevet, at kommunen afskærer faren fra et ethvert samvær med sin søn,« siger Tage Gøttsche og peger på, at der i det mindste kunne blive lavet et overvåget samvær, hvor en tolk kunne forklare, hvad far og søn taler om.

»Det handler om en far, der blot er desperat for at være sammen med sin søn,« siger han.

Aarhus Kommune vil over for Jyllands Posten ikke udtale sig, om den konkrete sag, men centerchef for Familier, Børn og Unge, Merete Olesen, siger til avisen, at kommunen er nødt til at kigge efter tegn på radikalisering, hvad enten det er af politisk eller religiøs karakter.

»Hvis et ungt menneske eksempelvis kommer med nogle meget markante udtalelser, udviser ændret adfærd med en meget negativ attitude i forhold til det danske samfund eller kommer med sympatitilkendegivelser over for ekstreme grupperinger, er det noget, vi må være opmærksomme på,« siger hun til avisen.

Powered by Labrador CMS