AK-Samvirke: Regeringen skønner for lavt

Regeringen mener, at 5372 ledige skubbes ud af dagpengesystemet og over på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse i år. Foto: NIELS HOUGAARD/POLFOTO
Udgivet Opdateret

Regeringen vurderer igen antallet af ledige, der vil miste dagpenge, for lavt. Det mener AK-Samvirke.

Regeringen har gang på gang været galt på den i sine vurderinger af, hvor mange der vil falde ud over dagpengekanten. Og i finanslovforslaget for næste år er det sket igen. Det mener Verner Sand Kirk, der er direktør for AK-Samvirke, a-kassernes brancheorganisation.

Regeringen mener, at 5372 ledige skubbes ud af dagpengesystemet og over på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse i år. I 2015 vil tallet ende på 6666, fremgår det af finanslovsforslaget for næste år, der præsenteres tirsdag formiddag.

– Nu har jeg ikke nærlæst teksten endnu. Men trods det forbehold så mener jeg, at det er skudt for lavt. Vi mener, at 1200 pr. måned ryger ud over kanten i år, og jeg tør ikke gætte længere frem end et år ad gangen, siger Verner Sand Kirk.

Han påpeger, at regeringens tal går på, hvor mange der kommer over på den midlertidige arbejdsmarkedsydelsen, som er 60 procent af højeste dagpengesats for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere.

Modsat kontanthjælp er ydelsen uafhængig af ens ægtefælles indkomst og familiens samlede formue.

– Derudover er der jo nogen, der kommer på kontanthjælp, en andel vil gå på efterløn, og andre vil begynde en uddannelse. Men jeg tror nu stadig, at regeringens tal er for lavt sat, siger Verner Sand Kirk.

Regeringstoppen har afvist, at det vil blive rørt ved dagpengereformen, før den nedsatte dagpengekommission er færdig med at analysere reformen og dens virkninger. Det arbejde skal være færdigt ved udgangen af 2015.

– Hvis man vil afbøde virkningen af reformen lidt inden, så burde man få afklaret genoptjeningskravet, som de fleste folk nok synes, er urimeligt skrapt, siger Verner Sand Kirk.

– Og så burde man forlænge de midlertidige ydelser, indtil der kommer et resultat fra dagpengekommissionen, siger han.

Regeringen forventer, at beskæftigelsen vil stige med mere end 20.000 personer i år og til næste år. Men selvom beskæftigelsen udvikler sig godt, behøver langtidsledigheden ikke at falde, vurderer Verner Sand Kirk.

– Man skal lige have med, at når beskæftigelsen stiger, er det korttidsledigheden, der falder, siger AK-Samvirke-direktøren.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS