Alarmerende nyt: Barn ramt af ekstremt smitsom sygdom

Et barn i skolealderen er smittet med mæslinger.

Udgivet Opdateret

I 2017 var mæslinger fuldstændig udryddet i Danmark, men Statens Serum Institut (SSI) skriver fredag i en pressemeddelelse, at et barn i skolealderen er blevet smittet under en rejse.

Barnet er retur i Danmark, og det er på Aarhus Universitetshospital fastlagt, at barnet, der kommer fra Herning-området, ganske rigtig er smittet med den alvorlige sygdom.

I milde tilfælde giver mæslinger udslæt og feber, men sygdommen kan udvikle sig og blive så alvorlig, at den er livstruende. Det skyldes blandt andet risikoen for betændelse i nervesystemet.

Barnet havde været på besøg hos familie i Ukraine og blev i den forbindelse udsat for mæslingesmitte. Barnet kom tilbage til Danmark den 8. december og udviklede et mæslingelignende udslæt den 18. december, der blev undersøgt ad flere omgange, der alle bekræftede frygten.

Hændelsen tages så alvorligt, at Styrelsen for Patientsikkerhed har henvendt sig til alle, der kan risikere at være smittet. Alligevel opfordres læger i området, hvor drengen har været, til at være ekstra opmærksomme.

Hvad er mæslinger?

Mæslinger er en af den type sygdomme, der kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber og til dybt alvorlige tilfælde, hvor man kan få betændelse af hjernehinderne. I de mest alvorlige tilfælde er mæslinger livstruende, og Statens Serum Institut fortæller, at mæslinger er en vigtig årsag til børnedødsfald i udviklinglande.

I Europa ender op mod 25% af alle mæslingetilfælde blandt børn med hospitalsinldlæggelse, men mæslingevaccinen gør, at forekomsten af sygdommen er blevet dæmpet på verdensplan.

Mæslinger er dog ikke forsvundet helt, og blandt andet i dele af Europa er er der ikke nok, der bliver vaccineret mod mæslinger. Problemet opstår også i Danmark, hvor man ser tilfælde af mæslingeudbrud grundet for lav dækning af vaccinationer.

Verdenssundhedsorganisationen WHO – herunder Danmark – havde faktisk som mål, at mæslinger skulle elimineres fra Europaregionen senest i 2015, hvilket i Danmark burde betyde, at landet får maks 5-6 tilfælde. Det mål blev ikke nået, skriver Statens Serum Institut, men smitten blev dog afbrudt i flere lande.

I Danmark var der i 2014 27 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2015 9 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2016 3 tilfælde af mæslinger, alle kom til udefra.

På baggrund af de data mener man hos Statens Serum Institut, at mæslingemsitten har været afbrudt i 24 måneder. Mæslinger er en ekstremt smitsom virus, og derfor skal tilslutningen til vaccinen i Danmark være på mindst 95%, hvis landet fortsat skal nå det erklærede mål.

Kilde: Statens Serum Institut.

I u-lande er mæslinger en udbredt årsag til børnedød.

 

Powered by Labrador CMS