Amazon går imod dommerkendelse: Nægter at hjælpe i mordsag

Firmaet modsiger sig en dommerkendelse, mens politiet desperat leder efter nye beviser i sagen.

Amazon nægter at udlevere lydoptagelser, der kan hjælpe politet med at løse en mordsag.Foto: Mike Segar / Reuters / SCANPIX
Foto: Mike Segar / Reuters / SCANPIX

Udgivet Opdateret

Politiet håber på, at Amazon ligger inde med data, der kan hjælpe i en mordsag, men firmaet nægter at udlevere informationen. Selv efter en dommer har sendt en kendelse ud, der juridisk tvinger dem til det. Det skriver Huffington Post.

Amazon modsiger sig en dommerkendelse om at udlevere lydfiler fra en mistænkt i en mordsag til politiet i den amerikanske stat Arkansas. Den mistænkte havde en højtaler med kunstig intelligens, der også kan optage lyd. Det er de lydfiler, politiet håber kan bruges mod den mistænkte, James Bates.

Betonvilles politi i Arkansas har givet Amazon to ransagningskendelser, der beordrer firmaet til at aflevere elektronisk data i form af lydfiler og andet data fra højtaleren Amazon Echo.

Mordmistænkt og Amazon er enige

Bates er anklaget for at have slået 47-årige Victor Collins ihjel. Han blev fundet død i Bates’ badekar i november 2015. Efter en efterforskning i hjemmet beslaglagde politiet Bates’ Amazon Echo, som de troede havde optaget beviser i sagen.

Men ifølge Bates’ advokat Kimberly Weber er dommerkendelsen vag og fuld af huller. Nethandels-giganten er enig og har nægtet at aflevere lydoptagelserne til politiet.

Og selv hvis det lykkes politiet at få adgang til dataene, er det ikke sikkert, at den kan bruges til noget. Højtaleren er nemlig fritstående og tilsluttet internettet. Den er altid tændt og venter på kodeordet, der aktiverer den. Når kodeordet er sagt, kan den virtuelle assistent svare på kommandoer og komme med information om nyheder, vejret, musik og andet.

Chancen er lille

Lydoptagelser bliver ikke gemt på enheden. De bliver derimod gemt i en såkaldt cloud-tjeneste, og brugeren kan altid se og slette optagelserne. Myndighederne har ikke fortalt, hvad de præcist leder efter på højtaleren, men det lader til, at de håber, at den har opfanget en kommando og er begyndte at optage.

Weber mener, at dette er usandsynligt. Hun siger, at myndighederne er desperate efter en sag mod Bates.

– Min klient er uskyldig. Der er intet på den enhed, der kan ødelægge hans sag, siger hun.

Fodboldaften blev til tragedie

Sagen startede den 22. november 2015, fordi Bates ringede til politiet og sagde, han havde fundet Collins død i sit badekar. Under afhøringen sagde Bates, at han havde inviteret Collins og to andre venner hjem til sig aftenen inden for at se en fodboldkamp.

De fire mænd havde drukket alkohol, og omkring klokken et gik Bates i seng, imens Collins og en anden gæst sad i badekarret. Bates har fortalt politiet, at han vågnede flere timer senere og opdagede Collins flydende med ansigtet nedad i badekarret.

En flere måneder lang efterforskning fulgte, og det blev konkluderet, at Collins blev kvalt og druknede. I februar 2016 blev Bates anholdt på mistanke for mord. Bates, der nægter sig skydig, skal møde i retten til marts.

– Det her var en ulykke. Den afdøde var venner med min klient, og skaderne han fik passer med en, der prøver at komme ud af badekarret, men ikke klarer det særligt godt. Det her var tydeligvis en forfærdelig tragedie, siger advokaten Weber.

Teknologi-giganter i kamp mod politiet

Ifølge Benton Countys anklager Nathan Smith er det nødvendigt for politiet at kunne undersøge det data, der er er i Bates’ højtaler.

– Da politiet har fulgt de obligatoriske procedurer for at skaffe en lovlig ransagningskendelse i sagen, håber jeg, at Amazon vælger at følge den.

Kampen mellem politiet i Bentonville og Amazon er bare den sidste i rækken af en magtkamp mellem politiet og teknologi-industrien i forhold til brug af personlig teknologi i kriminelle sager.

Sidste år skabte en lignende sag overskrifter, da Apple nægtede at følge en dommerkendelse, der krævede, at firmaet hjalp myndighederne med at få adgang til en iPhone. Telefonen var ejet af en af gerningsmændene bag San Bernardino-angrebet i december 2015.

Til sidst blev telefonen åbnet ved hjælp af en uidentificeret tredje part.

Powered by Labrador CMS