Anja synger Danmark videre til finalen i Eurovision

Anja Nissen sang torsdag aften Danmark med i Eurovision-finalen.

Udgivet Opdateret

Så skulle det være ganske vist: Danmark er igen – efter to år i kulden – med i finalen i den store europæiske musikkonkurrence.

Når finalen i årets Eurovision bliver afholdt i Kijev i Ukraine lørdag aften, bliver det med dansk-australske Anja Nissen og sangen “Where I Am” som et af vinderbuddene.

Torsdag aften sikrede den 21-årige sangerinde, der synger for Danmark, sig nemlig en af de eftertragtede finalepladser, da 18 lande blev skåret ned til 10.

Bookmakerne havde på forhånd spået, at Anja Nissen ville vinde juryernes og seernes stemmer, og havde man sat penge på en dansk finaleplads, fik man da heller ikke sine penge mere end 1,16 gange igen.

Første gang i tre år

Det er første gang i tre år, at Danmark er med i finalen. I 2015 måtte danske Anti Social Media se sig banket ud af semifinalen i Eurovision, før det sjove egentlig rigtig var begyndt, og sidste år skete det samme for boybandet Lighthouse X med sangen “Soldiers of Love”, da de gik på scenen for Danmark.

Allerede i tirsdags sikrede 10 lande sig en billet videre til den store finale. Her kunne blandt andet Australien, Belgien, Armenien og vores nordiske naboer fra Sverige ånde lettet op. Det blev dog heller ikke til en finaleplads for hverken Finland eller Island. Norge skal, ligesom Danmark synge igen på lørdag, da de blev stemt videre fra semifinalen torsdag.

Årets storfavoritter til sejren er Italien, der stiller op med sangeren Francesco Gabbani og sangen “Occidentali’s Karma” og Bulgarien, hvis sang “Beautiful Mess” faktisk har et dansk islæt, da den blandt andet er skrevet af Alex Vargas. Sangen bliver fremført af Kristian Kostov, der med sine 17 år er den yngste deltager i dette års Eurovision.

Fem lande – de såkaldte “Big Five” er direkte kvalificerede til finalen. Det drejer sig om Spanien, Italien, England, Frankrig og Tyskland, mens også Ukraine som værtsland er sikret en plads. De vandt sidste år konkurrencen med nummeret “1944” af Jamala.

Danmark har vundet tre gange

Danmark vandt senest Eurovision i 2013, da Emmelie de Forest charmerede Europa med nummeret “Only Teardrops”. Før det har også Brødrene Olsen vundet konkurrencen med sangen “Fly On The Wings Of Love”, mens Grethe og Jørgen Ingmanns “Dansevise” var det første danske nummer, der vandt det store show.

Hektiske uger

De sidste par uger har været ganske hektiske for Anja Nissen, der repræsenterer Danmark i Eurovision, og da hun torsdag aften blev udråbt som en af de ti finalister, der går videre til lørdagens store finale i Kijev i Ukraine, var det da også et stort øjeblik for den kun 21-årige sangerinde.

Kort efter stod hun på podiet i pressecenteret for at besvare spørgsmål fra den danske og internationale presse.

Her var der en journalist, der ramte den dansk-australske sanger lige i hjertekulen med sit spørgsmål, der handlede om, hvordan det er for sangerinden, at hendes familie er taget hele vejen fra Australien for at støtte hende.

– Ej, du må ikke få mig til at græde, udbrød sangerinden først, men sekunder efter trillede tårerne ned ad hendes kinder, mens hun fortalte, hvor stor betydning hendes familie har for hende.

Efterfølgende forklarede sangerinden, hvorfor hun blev så rørt.

– Der er ikke nogen, der har spurgt til min familie før, og min mor har bare været det mest fantastiske menneske. Hun har altid støttet mig og kørt mig rundt til konkurrencer og optrædener, siden jeg var helt lille. Min far er min livscoach. Han har altid troet på mig og sagt, at jeg nok skulle klare den, fortæller Anja Nissen.

Danske forældre

Begge hendes forældre er født i Danmark, men mødte hinanden i Australien, hvor Anja Nissen er født.

Nu kan hun glæde sig over, at hun på lørdag skal stå på scenen ved den store finale og synge sit nummer “Where I Am”.

– Alle havde sagt til mig backstage, at jeg nok skulle gå videre, men en del af mig ved jo godt, at alt kan ske, og dem, der forudser, at man går videre, kan tage fejl, siger sangerinden.

– Men jeg føler, jeg stadig har så meget at give og så meget at vise, og jeg vil så gerne gøre Danmark ære, siger hun.

Derfor har hun også justeret sin forhåbning til, hvordan det skal gå i finalen.

– Top ti, top fem, nummer ét. Jeg sætter nye mål hele tiden. Jeg ville være rigtig glad for en plads i top ti, fuldstændigt overvældet over en plads i top fem og at vinde… jeg vil ikke afvise den tanke overfor mig selv, at det kan ske, siger hun.

Finalen sendes på DR1 klokken 21.00 lørdag aften.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS