Ansigtscreme: Branchen fraråder selv konserverings-middel

Foto: Tænk.
Udgivet Opdateret

Kosmetikbranchen fraråder selv brug af Methylisothiazolinone i plejeprodukter, der bliver på huden. Men Elizabeth Arden bruger det fortsat i ansigtscreme, viser Forbrugerrådet Tænk Kemis test.

Methylisothiazolinone – også kendt som MI – er et meget allergifremkaldende konserveringsmiddel. Videncenter for Allergi anslår, at 1.000 danskere hvert år udvikler allergi over for stoffet og derefter har allergien resten af deres liv.

Problemet er så stort, at Miljøstyrelsen arbejder for et forbud mod MI i kosmetiske produkter, som bliver på huden. Branchen selv har også – via Cosmetic Europe – i 2013 valgt at fraråde at bruge stoffet i kosmetik, der bliver på huden.

Skuffet over Elizabeth Arden

I Forbrugerrådet Tænk Kemi undrer projektleder Stine Müller sig derfor over, at man i forbindelse med en gennemgang af deklarationerne på en række populære, dyre ansigtscremer fandt MI i cremen fra Elizabeth Arden.

– Det er skuffende, at Elizabeth Arden endnu ikke har fået disse produkter væk fra markedet, når der er enighed om, at der er et stort problem. Nu kommer forbrugere intetanende til at lægge denne creme under juletræet sammen med risikoen for at få allergi. Jeg vil opfordre til, at den trækkes væk fra markedet med det samme, siger Stine Müller i en pressemeddelelse.

MI anvendes ikke kun i kosmetik og personlig pleje-produkter, men også i for eksempel maling, lim, rengøring og andre kemiske produkter.

På den måde kan allergien blive et stort problem, fordi man bliver begrænset i sin færden. For eksempel kan MI-allergikere måske ikke besøge familien eller gå i indkøbscenteret, hvis der er blevet malet for nyligt.

Elizabeth Arden: Nye produkter på vej

I Elizabeth Arden understreger Nordic Brand Manager Anja Bork Hamstrup, at ansigtscremen lever op til EU’s kosmetiklovgivning.

MI-indholdet ser man efter Cosmetic Europes anbefaling nærmere på i sine plejeprodukter, der bliver på huden, som for eksempel ansigtscremer.

– Elizabeth Arden har færdiggjort – eller er i gang med at færdiggøre – en ændring af en håndfuld produkter i sin portefølje, som indeholder MI. Man forventer, at de justerede produkter er på markedet inden for de næste måneder, siger Anja Bork Hamstrup.

Test: Ingen ansigtscremer får topkarakter

Testen af kemi i dyre ansigtscremer havde ikke mange højdepunkter. Ingen ansigtscremer modtog den bedste bedømmelse.

14 ansigtscremer får en middelbedømmelse. De indeholder blandt andet miljøbelastende stoffer og parfumestoffer eller planteekstrakter, der kan øge risikoen for at udvikle allergi.

Seks cremer får den laveste karakter, fordi de indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende – det gælder blandt andet parabener.

Powered by Labrador CMS