Bankede konen til døde: Udvisning og forvaring

Østre Landsret har ikke pillet ved straffen til en 40-årig mand, der bankede sin kone til døde i oktober 2018

Ved Østre Landsret har en 40-årig mand fået stadfæstet en forvaringsdom og udvisning. Han er blandt andet dømt for at have dræbt sin hustru i 2018. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Scanpix
Udgivet Opdateret

Det gjorde ingen forskel for en 40-årig mand, at han sidste år valgte at anke en forvaringsdom til Østre Landsret.

Manden er således endnu en gang blevet idømt forvaring og udvisning for bestandig for at have frihedsberøvet og dræbt sin hustru samt været voldelig over for sine børn.

Det er sket onsdag.

– Landsretten idømmer 40-årig pakistansk mand forvaring for drab, vold og frihedsberøvelse mod sin samlever samt for vold mod deres tre børn, skriver Statsadvokaten i København på Twitter.

– Frihedsberøvelsen og drabet blev begået under anvendelse af meget grov vold i perioden august-oktober 2018. Manden udvises for bestandig, lyder det videre onsdag eftermiddag.

Onsdag formiddag blev manden kendt skyldig, og det har altså ikke taget lang tid for nævninger og dommere at nå frem til straffen.

Dommen er en stadfæstelse af udfaldet ved Retten i Roskilde, hvor mandens sag blev afgjort i april sidste år.

Offer i 10 år

40-årige Abdul Wahab Khan, der tidligere hed Kamran Khan, er dømt for at have udsat sin kone for grov vold i ti år frem til hendes død i oktober 2018.

Ifølge anklageskriftet blev kvinden udsat for volden på skiftende adresser i København, Pakistan og Midtsjælland.

Op til sin død blev kvinden blandt andet slået med et aluminiumsbat, en skruemaskine og med bagsiden af en økse.

Aftenen inden kvinden afgik ved døden, slog manden hende med knyttet hånd samt med et bat i ansigtet, hovedet og på overkroppen.

Herefter stak han af – og blev senere efterlyst i offentligheden.

En retsmediciner vurderede, at hun ikke ville være død, hvis ikke hun “var tilført disse skader”.

Kvinden var også reelt frihedsberøvet de sidste to måneder af sit liv, da manden tvang hende til at være i hjemmet.

Bopælen havde han udstyret med videoovervågning både inden -og udendørs, fremgik det af anklageskriftet.

Børn vidnede i retten

Parrets børn har vidnet under retssagen, hvor de blandt andet har fortalt om deres fars mishandling af moren. Børnene har også fortalt om den vold, som faren har udsat dem for.

Det skal være børnene, der ringede 112. Lejre Kommune tog omsorg om børnene efter drabet.

Forvaring er sammen med fængsel på livstid den eneste form for frihedsberøvelse uden tidsbegrænsning, når det gælder personer, som ikke er sindssyge.

Mænd og kvinder, der er dømt for personfarlig kriminalitet, kan idømmes forvaring, hvis de anses som særligt farlige.

Forvaring

* Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet uden tidsbegrænsning.

* Modsat en anbringelsesdom, som gives til sindssyge kriminelle, så er forvaringsdømte egnede til at afsone i et fængsel.

* Kun personer, som dømmes for personfarlig kriminalitet og seksualforbrydelser, og som regnes for at være farlige, hvis de er på fri fod, kan idømmes forvaring.

* Efter tre års forvaring – og derefter en gang om året – har afsoningsstedet pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.

* Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt. Men det er op til retten at bestemme, om den dømte kan prøveudskrives, det vil sige løslades.

* Inden der sker prøveudskrivning, vil der i reglen være et længere forløb, hvor den dømte først får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.

* For at opnå de friheder kan Kriminalforsorgen stille en række betingelser, for eksempel at den dømte skal behandles med medicin.

* Gennemsnitligt set svarer tidsforløbet omkring det at få bevilget udgang for en forvaringsdømt til, hvis der var tale om en tidsudmålt fængselsstraf på mindst 12 års fængsel.

Kilder: Rigsadvokaten, Ritzau.

Powered by Labrador CMS