Banker: I dag forsøger Nationalbanken med chok-taktik

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix.
Udgivet Opdateret

En rentenedsættelse på helt op til et halvt procentpoint kan blive resultatet af dagens rentemøde i Nationalbanken.

På trods af fire rentenedsættelser på få uger, er der intet der tyder på, at presset er lettet, og med udsigt til begyndelsen på den Europæiske Centralbanks opkøbsprogram (QE), øges presset på nationalbankdirektør Lars Rohde og hans kolleger.

Både Nordea og Danske Bank forventer en rentenedsættelse på 0,25 procentpoint til minus 1 procent.

»Nationalbanken vil sandsynligvis forsøge at chokere markederne i dag. Det er vigtigt for Nationalbanken at få stoppet det her, før ECB begynder sit QE-program i marts,« siger chefanalytiker Arne Lohmann Rasmussen til Bloomberg.

I Nordea vil senioranalytiker Jan Størup Nielsen ikke udelukke, at Nationalbanken kan kappe op til et halvt procentpoint af renten for at opnå den ønskede chok-effekt.

»Nationalbanken vil gerne have det lukket nu. De kan være klar til at sende deres tunge artilleri mod markedet, og derfor tror jeg, at en rentesænkning på 50 basispunkter er en mulighed,« siger Jan Størup Nielsen til Bloomberg.

Kampen som Lars Rohde og hans kolleger udkæmper har til formål at forsvare kronens fastkurspolitikken over for euro, mens spekulanter på den anden side, forsøger at presse kronen ud af det fastlagte udsvingsbånd på 2,25 procent i forhold til den såkaldte centralparitet, der er 7,46038 kroner for en euro,

Nationalbankens våben er salg af kroner på de internationale markeder samt rentenedsættelser, der skal gøre det mindre attraktivt at have aktiver i danske kroner.

De seneste tal fra Nationalbanken indikerer, at der i mandags var en intervention på omkring 20 milliarder kroner, og dermed har Nationalbanken i alt brugt 198 milliarder kroner på forsvaret fra midten af januar til og med mandag.

Banken har lukket fuldstændig for salg af statsobligationer for at bremse kroneindstrømningen fra udlandet.

Der afholdes stadig auktioner over skatkammerbeviser, men onsdag trodsede Nationalbanken bud på hele 5,9 milliarder kroner ved at sælge lige præcis nul.

Powered by Labrador CMS