Banker vil sende rente i minus: Du betaler

Udgivet Opdateret

Snart kan du risikere at skulle betale for at have penge stående i banken.

For første gang nogensinde risikerer bankkunder at skulle betale penge for at have penge stående på en lønkonto. Bankerne er så pressede af den lave rente, at flere af dem vil sænke renten til under nulpunktet, altså til en egentlig minusrente. Det skriver Berlingske Business.

»Vi er presset til at tjene flere penge, og det tvinger os til at finde indtjening på nye måder. Derfor må vi spørge os selv, om ikke vi er kommet i den situation, at vi er nødt til at tilbyde kunderne en negativ indlånsrente,« siger Niels Storm Stenbæk, der er cheføkonom i bankernes egen organisation, Finansrådet.

Han erkender, at en minusrente vil bringe den danske banksektor i en højst usædvanlig situation.

»Men vi har været igennem den værste finanskrise siden Anden Verdenskrig, så der er ikke længere noget, der er normalt,« påpeger Niels Storm Stenbæk.

To af landets førende eksperter inden for det finansielle område – CBS-professor Jesper Rangvid og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet – anser den negative indlånsrente som et realistisk scenarie.

»Strengt økonomisk set er der helt klart noget, der taler for, at indlånsrenten kan gå i minus. Det vil give god mening fra bankernes side, idet de har svært ved at finde udlån, og samtidig har indlånsoverskud og taber penge, hver gang de putter penge i Nationalbanken,« fastslår Jesper Rangvid.

Også Lars Krull vurderer, at indlånsrenten kan gå i minus i den kommende tid, og at dette samtidig åbner en ny konkurrencefront.

»Hvis vi lige pludselig hver især vil få en regning fra vores bank, så bliver vi mere opmærksomme. Så lønkontoen vil være et sted, hvor bankerne er meget påpasselige, fordi det kan være farligt at belaste sine kunder yderligere,« siger han.

Også seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen vurderer, at bankerne skal være yderst forsigtige og advarer derfor mod at indføre minusrenter på indlånskonti:

»Det vil være et enormt regimeskifte at gå fra, at man har fået penge for at sætte sin formue i banken, til at man skal betale for at stille sine penge til rådighed. Jeg tror desværre, at negative indlånsrenter vil betyde, at mange danskere vil overveje at sætte færrest muligt penge i banken for i stedet at gemme dem under madrassen. Det vil jeg klart advare imod, og derfor håber jeg, at bankerne har tænkt sig godt om.«

Powered by Labrador CMS