Beskyt dine børn mod forårssolen

Når sommerferien kommer og solen steger, husker du at smøre dine børn ind i solcreme. Men du skal også huske det i de milde forårsmåneder

Du skal beskytte dit barn fra solens farlige stråler, også i forårsmånederne. Foto: Andrey Kuzmin/free
Udgivet Opdateret

Når solen banker ned i sommerferien, husker langt de fleste at smøre de kære små ind i beskyttende solcreme eller give poderne en solhat på.

Hvor næsten 100 procent af de danske forældre husker at smøre ungerne ind i solcreme i de solrige måneder fra juli til august, er det faktisk kun 41 procent, der husker det i de tre forudgående måneder. Det viser en undersøgelse lavet af Epinion på vegne af Børneulykkesfonden.

Vigtigt at huske solcreme til dit barn

Men det er også vigtigt, at dit barn er beskyttet, selv om solen kun lige titter frem i det milde vejr, vi har fra marts til maj.

– Det er værre at blive skoldet som barn end som voksen. Det skyldes blandt andet, at børn er under udvikling og deres hud derfor er mere følsom over for påvirkninger fra eksempelvis UV-stråling, siger Peter Dalum, der er projektchef for i TrygFondens og Kræftens Bekæmpelses solkampagne.

Forældre glemmer solcreme i forårsmånederne

Hos Børneulykkesfonden ringer alarmklokkerne over, at forældre ikke er lige så opmærksomme på at få smurt de små ind i solcreme i forårsmånederne som om sommeren.

– Forældre glemmer særligt solcremen i forårsmånederne. Men UV-indekset er faktisk så højt, at det er vigtigt, man smører sig ind, siger Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden.

– Børn er jo rigtig meget ude i institutionerne, både på gåture og legepladsen.

Det er særligt på hænder, ansigt og i hårskilninger, der er eksponeret hele tiden, at børn kan risikere at få for meget sol.

Fire råd fra Kræftens Bekæmpelse

Fra Kræftens Bekæmpelse lyder de fire solråd skygge, solhat, solcreme og sluk solariet. Men Kræftens Bekæmpelse prioriterer ikke at kommunikere rådet om solcreme lige så højt som rådene om skygge og solhat.

– Vi gør meget ud af at kommunikere, at man kan solbeskytte sig på andre måder end ved at bruge solcreme. Man kan eksempelvis søge skygge og bruge solhat og beskyttende tøj. Og der er jo andre, der fokuserer på at kommunikere, at man skal bruge solcreme, blandt andet kommercielle interesser. Men hvis man bruger solcreme korrekt, beskytter det mod UV-stråling, siger Peter Dalum.

Solcreme skal bruges, når UV-indekset er på 3 eller derover. Det sker kun i sommerhalvåret i Danmark, hvor UV-indekset i øvrigt ikke kommer over 7.

Sådan anvender du solcreme korrekt

– Smør med vandfast solcreme, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråler, minimum faktor 15, på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj og hat. Husk nakke, næse, ører, ansigt og fødder.

– Smør rigeligt på: Én krop – én håndfuld. Bruger du for tyndt et lag, nedsættes beskyttelsen betragteligt.

– Smør dig ind cirka 15 minutter, inden du skal ud, og smør igen, hvis du har badet, svedt eller tørret dig med håndklæde.

– Vær opmærksom på, at solcreme kan give pletter og smitte af på tøj og andre genstande. Husk derfor at lade solcremen tørre helt ind i huden, inden du tager tøj på, og at vaske hænder grundigt efter påføring.

– Helt små børn skal altid anbringes i skyggen.

Kilde: Børneulykkesfonden

/ritzau/FOKUS

 

Powered by Labrador CMS