Bill Cosby dømt for at krænke kvinde seksuelt: Han var ikke hævet over loven

25. september blev Bill Cosby dømt for at bedøve og krænke en kvinde seksuelt. TV-familiefaderens fald fra tinderne startede med én anklage, der siden blev til mange, mange flere.

Udgivet Opdateret

Tirsdag blev Bill Cosby dømt til mellem tre og 10 års fængsle for et groft seksuelt overgreb. Den amerikanske komiker blev dømt ved en amerikansk domstol.

– Du blev dømt for en meget alvorlig forbrydelse, sagde dommer O’Neill til Cosby, da dommen faldt.

– Ingen er hævet over loven, sagde dommeren.

Straffen blev udmålt 25. september, men allerede i april 2018 blev Bill Cosby dømt skyldig i sagen, hvor han var tiltalt for at bedøve og udsætte Andrea Constand for et seksuelt overgreb tilbage i 2004.

Hvem har anklaget Bill Cosby for hvad?

CNN har tidligere fortalt, at mere end 50 kvinder har anklaget Bill Cosby for forskellige former for overgreb.

Andrea Constand blev bedøvet og krænket af Cosby i 2004. I 2018 blev Bill Cosby dømt for forbrydelsen. Foto: Scanpix.
Andrea Constand blev bedøvet og krænket af Cosby i 2004. I 2018 blev Bill Cosby dømt for forbrydelsen. Foto: Scanpix.

Blandt dem er Andre Constand, der i 2004 blev bedøvet og krænket seksuelt af Bill Cosby. People.com skriver ,at Bill Cosby tog den bedøvede kvinde på brysterne, stak fingre i hendes vagina og placerede hendes hånd på sin penis.

Der har været andre anklager mod Bill Cosby, men langt de fleste af dem er for forhold begået for så længe siden, at Cosby ikke kan retsforfølges for dem. Derfor er Bill Cosby dømt for ét forhold. Trods de mange skriverier om ham, har han kun været tiltalt i én sag.

Hvad var Bill Cosby tiltalt for?

Sagen mod Bill Cosby startede i 2015. Her blev Bill Cosby tiltalt for at have krænket Constand seksuelt. CBC News skrev dengang, at det var første gang nogensinde, at Bill Cosby blev tiltalt i en sådan sag.

Bill Cosby har aldrig nægtet, at han havde seksuel kontakt med Andrea Constand, men han har hele tiden fastholdt, at forholdet var indgået frivilligt mellem de to.

Anklagerne i sagen fremførte, da Cosby blev fremstillet for en dommer første gang, at Constand var “paralhyseret og ude af stand til at flytte sig,” og at han “drev ind og ud af bevidstløshed,” mens overgrebet fandt sted.

Bill Cosby dømt – men ikke i første omgang

Sagen mod Bill Cosby blev tvunget til at gå om i sommeren 2017. På det tidspunkt havde en jury opgivet at fælde dom i sagen. Det betød, at Cosby kunne forlade retten som en fri mand, men BBC skrev dengang, at anklageren agtede at få sagen prøvet hos en dommer igen. Det er i denne nye sag, en dommer erklærede Bill Cosby dømt i, tirsdag.

Hvad sker der med ham nu?

Det forlyder, at Bill Cosby anker dommen, og i den forbindelse prøvede hans forsvarere at få ham løsladt mod kaution, til en ankesag kan finde sted. Det blev afvist af dommeren i sagen, Steven O’Neill.

Cosby tømte herefter sine lommer. Han tog jakke og slips af, og han forlod retssalen iført håndjern. Der blev taget et foto af ham til myndighedernes brug, og Cosby er nu fænglset.

Ifølge BBC kan Bill Cosby søge om prøveløsladelse, efter at have afsonet de første tre år af dommen. Desuden skal han stå opført i et register over dømte sexforbrydere, efter dommerens beslutning.

Hvem er Bill Cosby?

Bill Cosby er i Danmark bedst kendt som doktor Huxtable, eller Cliff Huxtable, en rolle Cosby spillede i “The Cosby Show,” der blev produceret fra 1984 til 1992.

Karrieren startede på scenen, hvor Bill Cosby optrådte som stand-up-komiker. Siden fulgte flere TV-roller, og før rollen som doktor Huxtable, havde Bill Cosby et andet show, hvor han lavede børne-TV.

Han spillede rollen som en familiefar, og det var angiveligt det samme billede, offentligheden havde af ham i mange, mange år. Anklagerne mod ham hobede sig dog op, som årene gik, og nu er Bill Cosby dømt for at krænke et andet menneske seksuelt.

Powered by Labrador CMS