Boliger til flygtninge presser kommuners økonomi

I 64 af landets kommuner er udgifterne forbundet med at huse flygtninge tredoblet det seneste år. KL efterlyser mere fleksibel lovgivning fra regeringen.

Flygtningestrømmen til Eu og Danmark presser kommunerne økonomisk. Foto: Scanpix 2015)
Udgivet Opdateret

Kommunerne punger mange penge ud for at sørge for boliger til nyankomne flygtninge.

Landets kommuner har i øjeblikket travlt med at finde boliger til de mange flygtninge, der er ankommet til Danmark det seneste år.

Og med travlheden kommer der også en stadig voksende regning, der presser de kommunale budgetter.

DR Nyheder har lavet en rundspørge, der viser, at udgifterne til at huse flygtninge er tredoblet i 64 af landets kommuner fra 2014 til 2015.

Udgift mere end tredoblet

Samlet er udgiften vokset fra 40 millioner kroner til 145 millioner kroner på det ene år, skriver DR.

I det øjeblik en flygtning opnår asyl og er nået til sin kommune, så påhviler det kommunen at sørge for en permanent eller midlertidig bolig med det samme.

Det har resulteret i, at man i flere i kommuner har sat midlertidige pavilloner op, der kan huse de nye tilflyttere.

Kan ikke betale husleje

Flere steder oplever man samtidig den udfordring, at flygtningene ikke har råd til at betale huslejen i de boliger, der er tilgængelige. Derfor er kommunerne tvunget til at huse dem i de midlertidige boliger.

Kommunernes Landsforening (KL) opfordrer regeringen til at lave lovgivningen mere fleksibel, så kommunerne eksempelvis har mulighed for udleje tomme ældreboliger til flygtninge. Det må de ikke i øjeblikket.

Samtidig er der behov for flere til området, understreger KL over for DR.

»DRs tal viser jo med al tydelighed, at kommunerne står i en helt ekstraordinær situation i år. Dette er en opgave, som vi skal og vil løse i kommunerne, men pengene og rammerne skal også være til stede. Derfor har vi også aftalt med regeringen, at der skal laves et eftersyn af den samlede økonomi på området,« siger KLs formand, Martin Damm, (V) til DR.

Powered by Labrador CMS