Borgmester: Mobildækning ligeså basalt som el og vand

Foto: Tommy Kofoed/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Det er ikke i orden, at landdistrikter kæmper med dårlig mobildækning, mener Lollands borgmester.

Borgere i det moderne Danmark har ret til god internet- og mobilforbindelse i deres hjem på linje med el, vand og varme.

Det mener Lollands Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), der ikke er overrasket over, at en ny måling fra KL’s nyhedsbrev Momentum tirsdag viser, at hver tredje borger i landdistrikterne oplever problemer med mobildækningen i deres område mindst en gang om ugen.

– Jeg kan genkende, at vi også har problemer med huller i mobildækningen på Lolland. Det er ikke holdbart. Mobil og bredbåndsdækning er næsten lige så basalt som el, vand og varme. Det har man en forventning om, at alle moderne huse har, siger Holger Schou Rasmussen til Ritzau.

Usikker på omfanget af dårlig dækning

Han ved ikke, om en tredjedel af kommunens indbyggere er ramt af problemet, men det er ved at blive undersøgt i samarbejde med en række andre udkantskommuner.

Borgmesteren nikker dog genkendende til, at forbindelsen forsvinder på telefonen, når man kører uden for byerne, og at de, der bor i yderområderne, ofte skal stille sig et bestemt sted i deres hjem eller deres gård for at få dækning.

– Der er jo næsten ingen mennesker i Danmark, der kan arbejde uden mobildækning, og regeringen og Folketinget stiller krav om digitalisering, så det bør være en ret at have dækning i både tæt- og tyndtbefolkede områder, siger Holger Schou Rasmussen.

It-ordfører: Kommunerne må mere på banen

Hans partifælle på Christiansborg it-ordfører Karin Gaardsted understreger, at regeringen allerede har indgået en aftale om bedre dækning. Hun mener dog samtidig, at kommunerne må mere på banen selv, hvis problemet skal løses.

– Der skal også ske noget i kommunerne. De skal være en aktiv spiller. Når kommuner skal vælge leverandører af it til for eksempel institutioner, skal de stille som modkrav, at teleskabet skal levere en bedre dækning, siger Karin Gaardsted til Ritzau.

Det er dog ikke let, lyder det fra Lolland.

– Vi hjælper gerne til, men det er et liberaliseret marked. Vi får bare ikke noget ordentligt bud. Hvis vi skal have dækning helt ud, kommer det til at koste kassen for os. Derfor er det en fælles opgave, siger Holger Schou Rasmussen.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS