Brændt af en brandmand: Sådan skal du reagere

Det er ikke sjovt at blive brændt af en brandmand. Her er et par råd til, hvordan du klarer det.

Udgivet Opdateret

At blive brændt af en brandmand, altså de, der ses i danske og udenlandske farvande, hører ikke til de mest behagelige dele af sommeren.

Der er dog noget, du selv kan gøre for at dulme smerterne, hvis du bliver brændt af en brandmand. Et af de gamle råd er at tisse på det ramte område. Men hjælper det? Det kan du få svaret på længere nede i artiklen.

Det et borger.dk der på sin hjemmeside fortæller, hvordan du skal forholde dig. De råd har vi samlet i galleriet over artiklen.

Du behøver faktisk ikke engang at være i kontakt med selve brandmanden, for dens brændtråde – tentakler – kan findes flere meter væk fra selve brandmanden, ligesom løsrevne tråde kan flyde i vandet eller ligge i strandkanten. Det er altså disse tråde, der er beklædt med kapsler, der indeholder giftstof – og ikke brandmanden – der giver ubehaget.

Hvis du bliver brændt af en brandmand, altså ramt af den tråde, kan du opleve rødme, hævelse og svie i huden, skriver borger.dk.

Her i Danmark er det den gulrøde brandmand, Cyanea capillata, man ser i vandet, og som du altså kan blive brændt af.

Flere brændt af en brandmand ved Femern

Jydske Vestkysten kunne 20. juli fortælle, at halvøen Femern i løbet af en uge på det nærmeste havde oplevet en sand plage af brandmænd. Mellem 50 og 60 badende blev brændt.

Ifølge avisen var det vinden, der havde fået brandmændene til at drive ind mod land.

Tis og tenkakler?

Mange er sikkert vokset op med, at hvis man bliver brændt af en brandmand, skal man tisse på det. Men hjælper det nu også?

– Tis er let syrligt, men ikke nok til at ødelægge proteinerne i giften. Regnvand er faktisk mere syrligt end tis, fortæller Nicolas Azaña Schnedler-Meyer, som er ph.d.-studerende på Institut for Akvatiske Ressourcer på DTU, til Videnskab.dk, og sparker på den måde hurtigt den tisse-myte til hjørne.

Powered by Labrador CMS