Brexit kan også ramme danske forbrugere hårdt

Det er ikke kun i Storbritannien, at de går en usikker fremtid i møde.

Udgivet Opdateret

Det er fortsat usikkert, om Storbritannien forlader EU med eller uden en aftale.  Det er til gengæld ganske sikkert, at sidstnævnte scenarie kan ramme danskere hårdt.

Forlader Storbritannien EU uden en aftale, et såkaldt hårdt Brexit 31. oktober 2019, vil enhver EU-borger vågne op til en ny virkelighed 1. november.

Artiklen fortsætter under videoen 

En virkelighed, hvor Storbritannien bliver betragtet som ethvert andet land, der ikke er medlem af EU, en virkelighed hvor eksempelvis England pludselig bliver behandlet som et såkaldt tredjeland.

Et ikke EU-land

Et tredjeland er på den ene side blot en overordnet betegnelse for lande, der i dette tilfælde ikke er medlem af EU. På den anden side er det netop det, det er vigtigt at have for øje for dig som forbruger.

Er du vant til at rejse til og fra England nærmest uden at tænke over, at du rejser fra et land til et andet, kommer du til at mærke et hårdt Brexit. Er du vant til at tage varer med hjem fra England, som handlede du på Strøget i København, så kommer du også til at mærke et hårdt Brexit.

Hvad har du handlet for i London?

Du kan i galleriet til denne artikel se præcist, hvad det får af konsekvenser for dig som forbruger i et EU-land, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale og dermed bliver et tredjeland.

Som følge af et hårdt Brexit bliver Storbritannien altså regnet for “ikke med i EU,” og derfor gælder de regler, EU-lande i fællesskab arbejder efter, pludselig ikke mere.

Et eksempel er dine rettigheder som forbruger, og det står til at blive ændret markant 31. oktober, hvis Storbritannien gennemfører et såkaldt hårdt Brexit.

Der kommer også til at gælde andre regler for, hvad du må have med hjem fra en tur til eksempelvis England, og det bliver vigtigt for dig at huske, at Storbritannien ikke er med i EU, da det ellers kan koste dig dyrt ved den danske grænse.

Det kan blive ganske dyrt

Når du rejser til Tyskland fra Danmark og tilbage igen, kan du må mange måder lade som om, du ikke er rejst mellem to lande. Et hårdt Brexit forandrer den oplevelse ved rejser til og fra Storbritannien.

Pludselig gælder der en ny virkelighed, hvor du på mange måder i allerhøjeste grad får at mærke, at du rejser fra og til Danmark. Er du ikke forberedt, risikerer du en grim overraskelse, når tolderne står klar til at behandle dig, og dine varer, som kom du til fra et ikke EU-land.

Kilder: UdenrigsministerietEuropa-KommisionenForbrugereuropaForbrug.dkTænk.dk

Powered by Labrador CMS