Butikker sælger direkte skadelige varer

Det gælder om at kigge på pris, hjemmeside og læse det med småt, hvis du vil undgå at købe skadelige kopivarer på nettet.

Udgivet Opdateret

Sportssko, legetøj og mistænkelig billig makeup.

Vi nethandler som aldrig før, og samtidig er handlen med kopivarer steget markant i EU. Det viser tal fra OECD.

Men selv om tilbuddene kan friste, så udgør kopivarerne en sundheds- og sikkerhedsrisiko for både dig og dine omgivelser. Med kopier aner du nemlig ikke, hvordan varen er produceret, eller hvad den indeholder.

Her er tjeklisten til at undgå at købe kopivarer på nettet.

Virksomheden

Inden du smider varer i den digitale indkøbskurv, bør du som det første læse, hvad virksomheden skriver om sig selv, råder Barbara Suhr-Jessen, der er sektionschef hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

– De fleste lovlydige virksomheder vil gerne fortælle om deres virksomhed. Så hvis den historie mangler, eller der er mange sprogfejl, så kan det være indikator for, at der er noget galt, siger hun.

Læg også mærke til, om webshoppens kontaktoplysninger virker mangelfulde eller falske.

Prisen

Som det næste bør du kigge med realistiske briller på prisen, råder Preben Buchholtz, der er kontroldirektør hos Toldstyrelsen.

– Hvis det er en vare, man skal give 1000 kroner for i butikken, som pludselig koster 100 kroner på nettet, så er det nok for godt til at være sandt. Det er en kraftig indikation på, at det er en kopi, siger han.

Du kan også kigge på, om prisen er angivet i skæve tal, tilføjer Barbara Suhr-Jessen. For hvis prisen er sat til 637,64 kroner, kan det indikere, at det er maskinoversat.

Hjemmesiden

Du bør også skele til netbutikkens webadresse, før du trykker køb.

– Nogle gange ser vi, at de kriminelle opkøber domænenavne, som har været flittigt brugt – og så lægger de en webshop med kopivarer på siden. Så tjek, om domænenavnet matcher varerne, råder Barbara Suhr-Jessen.

Hvis webadressen eksempelvis hedder “Ulla Hansens Danseskole”, men netbutikken sælger Louis Vuitton-tasker til spotpriser, så styr uden om.

Det samme gælder, hvis hjemmesiden hedder freeadidas.com, cheapnike.com eller andet, hvor “cheap” og brandnavnet indgår i webadressen.

Afsenderlandet

Hvis du er blevet mistænksom efter handlen, kan du også kigge på pakken, når den ankommer, råder Preben Buchholtz.

For selv om man tror, man har nethandlet i ét land, kan kopivaren godt blive sendt fra et helt andet land.

Undgå tvivlsomme webshops

– Betal med et internationalt kreditkort. På den måde har du bedre mulighed for at gøre indsigelse og få pengene retur, hvis varen er en kopi eller aldrig dukker op.

– Søg på, hvad andre har haft af erfaringer med webshoppen.

– I Danmark kan du kigge efter e-mærket, som sikrer, at webshoppen lever op til en række forbrugerbeskyttende krav.

– På www.jegvælgerægte.dk kan du læse mere om myndighedernes råd og anbefalinger.

Kilder: Barbara Suhr-Jessen fra Patent- og Varemærkestyrelsen, Preben Buchholtz fra Toldstyrelsen.

– Hvis pakken kommer fra et asiatisk land, selv om man har handlet i Italien, så skal man være varsom omkring, hvorvidt man overhovedet vil bruge varen eller handle der en anden gang, siger Preben Buchholtz.

Powered by Labrador CMS