Chefanklager: Udtalelse om sygeplejerskers drab er lovlig

Udtalelser om sygeplejerskers drab e ikke ulovlig. Arkivfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Boomerang: Krænkede sygeplejersker har selv brugt hårdt sprog om drab begået af personer i sundhedssektoren

En anklager trådte ikke over den strafbare streg, da hun til medierne sagde, at “det ikke er usædvanligt, at sygeplejersker kan finde på at tage livet af patienter.”

Det fastslår anklagerens chef, Henriette Rosenborg Larsen, i et brev til Dansk Sygeplejeråd, hvor man føler sig krænket af udtalelsen.

De famøse ord kom fra advokaturchef Jeanette W. Andersen i forbindelse med den meget omtalte sag fra Nykøbing Falster, hvor en sygeplejerske er sigtet for at have dræbt flere patienter.

Men udtalelsen er ikke ulovlig, fremgår det af chefanklagerens brev til sygeplejerskerne.

Henvist til artikel

Anklageren har blot henvist til en forskningsartikel, som fortæller om drab udført af sundhedspersonale fra hele verden. Forskningen er publiceret under titlen “Serial Murder By Healthcare Professionals”.

Hun har “ikke ytret sig angående omfanget af dette fænomen i Danmark,” fastslår chefen i brevet. Og der er ikke tale om strafbare injurier, lyder beskeden.

Samtidig gør politiet sygeplejerskerne opmærksom på, at deres eget fagblad har bragt omtale af fænomenet med “betydeligt mere direkte sprogbrug.”

For eksempel lød en overskrift “Seriemord i sygeplejen,” og derefter fulgte denne indledning: “Cand.cur.mord”. “De hvidklædte dødsengle” kalder man det sundhedspersonale, som myrder deres patienter…”

Det er Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som fredag formiddag har besluttet at offentliggøre brevet.

I en ledsagende pressemeddelelse står der dog også, at anklageren ikke har villet såre de danske sygeplejersker.

– Jeg synes, det er en en ærgerlig sag, og advokaturchef Jeanette Wincentz Andersen har til flere medier udtalt, at hun ikke har ønsket at støde nogen med sin udtalelse, siger chefanklager Henriette Rosenborg i en kommentar.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS