Chok: Øger risiko for kræft i maven

Ny forskning peger på særlige fødevarer

Offentliggjort Sidst opdateret

Kvinder under 50 år, der regelmæssigt spiser ultraforarbejdede fødevarer, har en markant højere risiko for at udvikle tarmpolypper, som kan være forbundet med kræft.

Det viser ny forskning ifølge Daily Mail.

Miljømæssige årsager

En global analyse har vist, at tyktarmskræft er den eneste kræftform, der er steget i aldersgruppen, hvilket har fået forskere til at undersøge mulige miljømæssige udløsere nærmere.

Forskere analyserede endoskopiresultater fra over 30.000 kvinder.

Resultaterne viste, at de kvinder, der indtog flest ultraforarbejdede fødevarer, havde en 45 procent højere risiko for at udvikle vækster i tyktarmen eller endetarmen. 

TYKTARMS- OG ENDETARMSKRÆFT

  • Kræft i tyk- og endetarm er en af de hyppigste kræftformer, som rammer ca. 4000 nye patienter om året 
  • Symptomerne er blødning fra tarmen, ændrede afføringsvaner, smerter, vægttab, almen utilpashed og lav blodprocent
  • Den grundlæggende behandling af kræft i tyk- og endetarm er kirurgisk operation, hvor svulsten fjernes. Efter operationen (og nogle gange før) tilbydes en del patienter medicinsk kræftbehandling for at reducere risikoen for, at mikroskopisk spredning udvikler sig
  • Resultaterne af behandlingen bliver stadigt bedre, og over halvdelen af patienterne er i live efter 5 år
  • Overlevelsen afhænger af alvorsgraden af kræftsygdommen, når diagnosen stilles.
  • Sundhed.dk

Powered by Labrador CMS