Dan Jørgensen forsvarer kostråd

Arkivfoto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

I flere dage har fødevareminister Dan Jørgensen (S) hørt på kritik af tre kostråd udarbejdet af en tænketank, der har kostet 940.000 kroner.

For kan det virkelig være rimeligt, at det koster næsten en million kroner at lave tre måltidsråd, der lyder, at man skal lære at lave mad, lave maden sammen med andre og bruge råvarer? Det spørgsmål skal han svare på i folketingssalen onsdag.

Og svaret på spørgsmålet stillet af Venstre bliver »ja«: Den lille million kroner er blevet brugt på nogle meget bredere formål, hvor det at udvikle kostrådene var ét af dem. Derudover har tænketanken, der står bag rådene, skabt en folkelig debat, og der er afholdt folkehøringer fem steder i landet, med fremmøde på op til 600 mennesker.

»Og så er der altså også et 27 sider langt dokument, der underbygger de her råd og består af en lang række helt konkrete anbefalinger både til det politiske niveau, erhvervslivet og helt almindelige borgere. Det er ekstremt vigtigt, og noget vi vil bruge som baggrund for det videre arbejde og til at udarbejde konkret politik,« siger fødevareministeren.

Spørgsmål: Betyder det, at der er flere råd end de tre?

»Ja, råd eller anbefalinger. Det er spækfyldt med gode ideer og råd til, hvad man kan gøre. Og det vil komme til at danne udgangspunkt for konkrete tiltag fra regeringen. Inden for få uger vil jeg sammen med socialminister Manu Sareen (R) komme med et udspil om ældremad, der vil bygge på vejledning fra den her måltidstænketank,« siger Dan Jørgensen.

Han er ikke i tvivl om, at anbefalinger og råd hjælper, når man skal have danskerne til at spise bedre.

»De råd alene er ikke nok til en revolution, men det er en del af en større debat. Og der kommer jo også konkret politik ud af det her i forhold til, hvordan vi kan ændre vores ældremad. Der kommer ikke flere kostråd, men der kommer konkret politik, der vil forbedre forholdene for ældres mad og børns madvaner og sundhed,« siger Dan Jørgensen.

Foruden måltidsrådene har Måltidstænketanken desuden lanceret fem ambitioner for den danske måltidskultur og et større idékatalog med idéer til, hvordan man kan styrke den danske madkultur.

Powered by Labrador CMS