Dan Jørgensen kræver kontroversiel aflivning undersøgt

Foto: Claus Fisker/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Det bliver nu en sag for Fødevarestyrelsen, at danske landmænd afliver syge og undervægtige pattegrise ved at slå dem mod gulvet eller et metalgitter.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) oplyser i en mail til Berlingske Nyhedsbureau, at han vil bede styrelsen om at undersøge omstændighederne omkring den kontroversielle aflivningsmetode.

Kritikken er senest blevet rejst i Sverige, hvor medierne nok engang har sat fokus på forholdene i danske svinestalde. Her dør 23.000 smågrise hver dag, og en stor del af dem bliver altså aflivet ved at få hovedet knust. Herhjemme kalder Dyrenes Beskyttelse pattegrise for et »spildprodukt i en avl, der er gået amok«.

»Jeg deler Dyrenes Beskyttelses bekymring for, om aflivningerne udføres korrekt. Derfor har jeg nu bedt Fødevarestyrelsen undersøge nærmere, om metoden giver anledning til problemer,« udtaler Dan Jørgensen.

»Samtidig vil jeg bede styrelsen sikre, at de praktiserende dyrlæger instruerer i korrekt aflivning, når de vejleder svineproducenterne,« siger han.

I Sverige truer supermarkedskæden ICA med at boykotte dansk svinekød, men i foreningen Danske Svineproducenter tager man kritikken med ro. Formand Hans Aarestrup påpeger, at smågrisenes dødelighed i svinestaldene på den anden side af Øresund er højere end i Danmark.

»Hvis de holder op med at spise kød i Sverige, så ville jeg på lang sigt være nervøs for markedet. Her og nu ved vi, at de her diskussioner udspringer af, at Sverige selv har pålagt sig selv markant hårdere regler, og som følge af det producerer langt mindre. Derfor er medier og politikere nødt til at prøve at være loyale over for de svenske svineproducenter,« sagde Hans Aarestrup forleden til Berlingske Nyhedsbureau.

Powered by Labrador CMS