Dansk økonomi på vej i stabilt opsving

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Det går bedre på stort set alle tangenter for den danske økonomi. Hjulene kører lidt hurtigere end beregnet, og vi er på vej ind i et stabilt opsving.

Sådan lyder det fra analyseafdelingen i landets næststørste bank i form af Nordea. Banken har netop udsendt den seneste prognose for dansk økonomi, og det ser pænt ud. Nordea regner med, at væksten i år kommer op på 1,7 pct. for at stige til to pct. til næste år.

Det er lidt bedre end den seneste prognose i marts, og Nordea skriver, at vi kan se frem til en periode med en vækst på omkring de to pct., hvilket vil trække den danske økonomi hen mod fuld beskæftigelse.

Det giver lavere ledighed. Inflationen og lønningerne er også lidt på vej op. Antal arbejdsløse vil falde fra omkring 125.000 personer i år til 118.000 til næste år. Det svarer til en ledighedsprocent på 4,5.

Omvendt er den danske økonomi udfordret af, at de offentlige finanser nu skal til at køre uden støttehjul, som Nordea bemærker. Der var et overskud på 35 mia. kr. i fjor, men hvis man fratrækker de midlertidige indtægter fra omlægningen af kapitalpensionen, var der et minus.

Nordea skriver derfor, at der kun vil være et meget begrænset plads til at boltre sig med finanspolitikken for den nye regering.

»Derfor vil det være tilrådeligt at påbegynde en gradvis opstramning af finanspolitikken, hvis de økonomiske konjunkturer fortsætter på den nuværende kurs. Vi har i prognosen antaget, at det offentlige forbrug vil vokse med 0,3 pct. i 2016 under den nye borgerlige regering,« skriver Nordea.

Det midlertidige overskud på statens finanser sidste år var det første siden 2008.

Powered by Labrador CMS