Danske håndboldkvinder dumper i tung VM-premiere

Total ydmygelse i Danmarks debutkamp.

Danmarks Klavs Bruun Jørgensen og Sandra Toft under VM kampen mellem Danmark-Montenegro. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017)

De danske håndboldkvinder skal forbedre sig kraftigt i både forsvar og angreb, hvis de skal spille en rolle ved VM i Tyskland.

Det står klart efter en temmelig skuffende premierekamp, som danskerne tabte med hele 24-31 til Montenegro lørdag aften.

Her var Klavs Bruun Jørgensens tropper på hælene fra første minut, og den elendige start skabte et kæmpehul, som spillerne aldrig var tæt på at lukke.

Især det i lange perioder tunge og ubevægelige forsvarsspil må vække bekymring hos landstræneren, der ellers har været vældig tilfreds med sin defensiv i optakten til VM.

Sædvanligvis stærke forsvarsspillere som Mette Tranborg, Kathrine Heindahl og Stine Jørgensen kunne ikke flytte fødderne hurtigt nok og kom konstant på bagkant mod en modstander, der ellers ikke overraskede.

På forhånd var der talt meget om de rutinerede Katarina Bulatovic og Jovanka Radicevic, der i sidste øjeblik var blevet genindkaldt til landsholdet af Montenegros nye landstræner, Per Johansson.

Alligevel fik danskerne slet ikke fat i specielt Radicevic, der havde en fest og scorede 12 mål, heraf vanvittige otte i løbet af det første kvarter.

Første timeout efter ni minutter

I den anden ende af banen så det fra begyndelsen lige så skidt ud, og nærmest intet lykkedes i en trist indledning, hvor landstræneren allerede efter ni minutter måtte tage timeout for første gang.

I fravær af Trine Østergaard brugte han i 45 minutter bagspilleren Louise Burgaard på højre fløj, selv om han i torsdags hentede specialisten Simone Böhme ind i VM-truppen.

Det gav et skævt angrebsspil, fordi Burgaard nærmest aldrig fik bolden, og det blev selvsagt ikke bedre af, at Maria Fisker i den anden side havde svært ved at ramme målet.

Spillet blev dog klart bedre og mere bevægeligt, da Lotte Grigel blev sat på banen midt i første halvleg.

Den dygtige boldspiller overbeviste som både spilfordeler og skytte, og hun fik sat fut i Tranborg, der efterhånden fik gang i venstrehånden.

Fie Woller, der kom ind efter pausen, havde mere held med sig end Fisker, men de små plusser var slet ikke nok mod et montenegrinsk hold, der fik alt for let spil.

Den sløje start kom til at forfølge spillerne resten af kampen, og de mistede tilsyneladende modet og troen på egne evner, i takt med at målene væltede ind hos de prisgivne målvogtere.

Nederlaget er i sig selv ingen katastrofe i et indledende gruppespil, hvor danskerne blot skal slutte blandt de fire bedste af seks hold.

Men der er meget at snakke om før søndagens kamp mod Japan, som på forhånd er vurderet som et af gruppens to svageste hold.

Bedømt på de holds præstationer i første runde kan de letbenede japanere dog meget let blive en ubehagelig modstander, hvis der ikke kommer mere tempo i det danske forsvar.