Danskere mangler vigtigt gen mod Alzheimers

Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Når alderen begynder at trykke, opstår der plakdannelser mellem vores nerveceller i hjernen, som gør, at vores hjerneceller ikke kommunikerer lige så godt som før.

Heldigvis findes der en særlig genvariant, der beskytter og forebygger mod plakdannelser og Alzheimers.

Men vi danskere har bare ikke den genvariant ligeså ofte som vores nordiske naboer, viser et nyt studie ifølge Videnskab.dk.

Både svenskere, nordmænd, islændinge og finner har det særlige genvariant, der beskytter mod Alzheimers, meget oftere end danskere. Og det overrasker forskerne bag det nye studie:

»Det er et ret interessant og mærkeligt fund. I lang tid troede vi ikke på, at resultatet var korrekt. Derfor fik vi andre forskere til at dobbelttjekke, at vi havde lavet vores analyse korrekt. Og det havde vi altså. Vi danskere ligner overordnet set vores naboer fra Sverige og Norge rigtig meget, men lige på dette område er vi altså mere lig kontinentaleuropæere fra Syd,« siger Jonas Mengel-From, lektor i Molekylær Epidemiologi på Syddansk Universitet, der er hovedforfatter til det nye studie, til videnskab dk.

Resultatet kan faktisk komme til at betyde, at man skal behandle Alzheimers forskelligt fra land til land, forklarer Jonas Mengel-From.

Tidligere har forskere ellers satset på at lave meget store forskningsprojekter med deltagere fra mange forskellige lande.

Årsagen til, at vi adskiller os fra vores naboer i Sverige og Norge, kan forskerne nu kun gisne om.

Men DNA-forsker og professor Eske Willerslev, der også har været med i projektet, peger på, at årsagen kan være, at danskerne har blandet gener med flere forskellige folkeslag end vores nordiske naboer for tusindvis af år siden. Den mulighed er han i gang med at undersøge nu.

Selv om danskere i mindre grad end andre nordiske befolkningsgrupper har det beskyttende gen mod Alzheimers, kan man dog ikke konkludere, at vi er mere tilbøjelige til at få sygdommen, forklarer Jonas Mengel-From.

Powered by Labrador CMS