Danskere nedlægges på stribe af frygtet sygdom

Godt og vel 200 danskere har siden perioden omkring nytår måttet se sig selv gå ned med sygdom.

Din mave kan komme på noget af en prøvelse, hvis du bliver ramt af roskildesyge. KLIK videre og se, hvilke fødevarer der særligt smitter. Foto: Colourbox
Din mave kan komme på noget af en prøvelse, hvis du bliver ramt af roskildesyge. KLIK videre og se, hvilke fødevarer der særligt smitter. Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Østers. En yndet spise hvis man vil have noget ekstra lækkert. Men den skvulpende smag af salt er ikke altid lige god – det har mindst 180 danskere måtte sande omkring nytår. Det står klart efter adskillige forbrugere i Europa blev ramt af norovirus.

Artiklen fortsætter under videoen

Det pludselige udbrud kommer fra en lang række østers fra Frankrig. Årsagen er formentlig overløb af spildevand til østersbankerne langs den franske Atlanterhavskyst, vurderer de franske myndigheder. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse, der samtidig oplyser, at tusindvis af franskmænd er blevet syge ligeså.

– 2020 var ikke mange dage gammelt, før vi i Danmark kunne konstatere, en række mavetilfælde med det til fælles, at patienterne havde spist franske østers omkring Nytår, fortæller Nikolas Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

Siden starten af januar har Nikolas Hove modtaget flere meldinger fra hele Europa, hvor flere fødevaremyndigheder alle kan bekræfte samme problem.

I galleriet øverst kan du se de fødevarer, der oftest smitter med norovirus.

Solgt i hele landet

I Danmark er de franske østers solgt hos bl.a. fiskehandlere, i supermarkeder og på restauranter. Fødevarestyrelsen har orienteret de danske importører af østers om, at de skal undgå østers fra de områder, som de franske myndigheder lukker.

Fødevarestyrelsen forventer derfor, at de østers, der er på markedet nu, er fra åbne områder, hvor der ikke har været fundet norovirus eller anden mikrobiologisk forurening.

Sådan smitter sygdommen

Sygdommen er kendt som roskildesyge, fordi den første gang blev registreret i 1936. Og ja, det var i byen Roskilde, at tilfældet blev registreret. Rent teknisk er sygdommen også kendt som norovirus.

Powered by Labrador CMS