Danskerne kender stadig ikke reglerne for det blå kort

Foruroligende mange ved stadig ikke, hvad ændringen fra gult til blåt kort betyder for dem. Foto: Colourbox.com (Modelfoto).
Udgivet Opdateret

Til trods for utallige informationskampagner henover sommeren ved foruroligende mange stadig ikke, hvad ændringen fra gult til blåt kort betyder for dem. Det viser en ny undersøgelse.

Efterårsferien står for døren, og for mange betyder det en tur til varmere himmelstrøg eller en europæisk storby. Men siden der den 1. august i år trådte nye regler i kraft for den offentlige rejsesygeforsikring, er det endnu vigtigere at have styr på, hvordan man er sikret på udlandsrejsen. Desværre er der stadig alt for mange, der ikke ved, hvad ændringerne betyder for dem, når de rejser inden for EU/EØS.

Blot 37 % ved, hvor det blå kort dækker, og kun hver fjerde ved, at behandling på private hospitaler og klinikker ikke er dækket på det blå kort. Hver tredje tror, at hjemtransport er dækket, selvom den dækning faktisk faldt bort allerede tilbage i 2008.

– Heldigvis er det de færreste, der får behov for lægehjælp, når de rejser. Men man kan aldrig gardere sig mod ulykker og sygdomme. Derfor bør alle sætte sig ind i reglerne. Med ændringerne til det blå kort, er det desuden blevet endnu vigtigere at tegne en privat rejseforsikring, så man er ordentligt dækket, hvis uheldet er ude, siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

De fleste ved ikke, at den offentlige rejsealarmcentral er lukket

Før den 1. august kunne man ringe til den offentlige rejsealarmcentral, der kunne hjælpe med at finde den rigtige behandling, oversætte hvad lægerne sagde, og få anden rådgivning. Men med det blå kort er det ikke længere en mulighed.

Men hver anden dansker tror stadig, at de kan ringe til en offentlig rejsealarmcentral, og 38 % ved ikke, om det stadig er en mulighed.

– Hvis man skal have akut lægehjælp i udlandet, er der rigtig mange ting at holde styr på. Det kan være en uoverskuelig opgave. Her kan en privat rejseforsikring virkelig give den ekstra hjælp, som den offentlige rejseforsikring ikke længere tilbyder, siger Karin Tranberg, skade- og assistancechef i Gouda Rejseforsikring.

Dyrt uden rejseforsikring

Undersøgelsen viser, at en stor gruppe danskere stadig tror, at de kan få dækket udgifter i forbindelse med sygdom i udlandet. Men de risikerer at blive ubehageligt overraskede, når de selv står med en regning, der hurtigt beløber sig til mange tusinde kroner, for simpel behandling. Og regningen kan blive uoverskueligt stor, hvis der skal arrangeres hjemtransport.

– En rejseforsikring giver først og fremmest tryghed. Er du så uheldig at blive syg i udlandet, skal du kun bekymre dig om at blive rask. Regninger og lægekontakt tager vi os af – ligesom man ikke behøver at være bange for at blive udskrevet med en kæmpe regning i hånden, siger Karin Tranberg.

Powered by Labrador CMS