Danskerne sparer på julemaden

Newspaq
Udgivet Opdateret

Danskerne bruger langt mindre af julebudgettet på julemaden i forhold til Sydeuropa og flere af vores nabolande, viser undersøgelse.

Tusindvis af danskere er i disse dage ude og handle ind til julen. Men selv om julen koster mange penge, er det hverken flæskestegen, rødkålen eller vinen, der fylder op i julebudgettet.

Det viser en ny analyse fra banken Ferratum, hvor det fremgår, at julemaden blot udgør 16 pct. af det samlede budget i julen. Det skriver Foodculture.dk.

Til sammenligning bruger svenskerne ifølge undersøgelsen 30 pct. af deres julebudget på julemaden, og landene i Sydeuropa prioriterer også en langt større andel på julemaden.

Vi danskere bruger til gengæld mere end gennemsnittet af vores julebudget på julegaver, hvor budgettet ifølge undersøgelsen ligger på 74 pct., hvilket langt over gennemsnittet i Europa, der ligger på cirka 55 pct. af det samlede julebudget.

Flere undersøgelser har tidligere vist, at danskerne holder igen med deres madbudget. Det fortæller Marianne Gregersen, der er forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer:

– Undersøgelsen viser tilsyneladende, at danskerne bruger mindre end gennemsnittet på maden til jul. Det passer meget godt med det generelle billede, vi har af danskernes forbrug, hvor under 10 pct. af det private forbrug går til fødevarer, hvilket betyder, at danskerne er nogle af dem, der bruger mindst på fødevarer, siger Marianne Gregersen og forklarer:

– Det relativt høje lønniveau i Danmark er derfor med til at forklare forskellen i madbudgetterne, men det er også et spørgsmål om, at der er en anden madkultur i Danmark end i for eksempel Sydeuropa.

Marianne Gregersen understreger, at undersøgelsen tager udgangspunkt i madbudgettet målt i pct. i forhold til julebudgettet, så derfor skal undersøgelsen også ses i lyset af, at danskerne bruger et relativt stort beløb på julegaver.

Undersøgelsen overrasker ikke fødevaresociolog fra Professionshøjskolen Metropol Jon Fuglsang. Han forklarer, at danskerne stadig bruger langt mere på julemaden, end de gør til hverdag. Men rundt om i Europa skruer man også ekstra op for madbudgettet i julen, selv om de i forvejen bruger mere på deres mad:

– Både flæskestegen og anden til juleaften samt leverpostejen og medisteren til julefrokosten er relativt billige råvarer, som ofte er lokalt produceret. Dermed bliver de summer, vi bruger på julemaden, aldrig ekstravagant høje, fortæller Jon Fuglsang, som dog ikke tror på, at danskerne er begyndt at bruge mindre på julemaden:

– Netop maden har altid været en stor del af vores juletraditioner. Derfor er jeg også sikker på, at der fortsat er mange, der leder efter lidt ekstra lækre fødevarer, når de køber ind til julen.

Powered by Labrador CMS