Datatilsynet: Begræns nummerplade-skanning

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Plan om overvågning af bilister bør ikke blive så vidtrækkende, som der er lagt op til, mener Datatilsynet.

Rigspolitiet skal ændre i sine planer for overvågning af bilister via fotografering af nummerplader, hvis det skal ske inden for lovens rammer.

Det fremgår ifølge Information af en udtalelse fra Datatilsynet om Rigspolitiets planer for såkaldt automatisk nummerpladegenkendelse. Sagen har været behandlet af Datatilsynets øverste myndighed, Datarådet.

– Og Datarådet mener altså, at grænserne for systemet skal være mere snævre, end det Rigspolitiet har lagt op til, siger Birgit Kleis, der er jurist hos Datatilsynet, til Information.

Flere hundrede tusinde nummerplader scannes hver dag

Det system, som Rigspolitiet planlægger at indføre, fungerer på den måde, at kameraer – både stationære og mobile på patruljevogne – fotograferer og genkender op til flere hundredtusinder bilers nummerplader om dagen.

Nummerpladen slås derefter automatisk op i en database med nummerplader, som har en særlig interesse, eksempelvis fordi bilen er efterlyst eller blot mangler syn.

Men ifølge Datatilsynet vil Rigspolitiets planer for brugen af systemet indebære, at der vil blive “indsamlet en overordentlig stor mængde oplysninger om køretøjers/personers færden”.

Det vil – sammenholdt med søgemulighederne i systemet – indebære, “at der kan blive tale om egentlig overvågning af de omhandlede personer”, vurderer Datatilsynet.

Oplysninger gemmes i en måned

Rigspolitiets nuværende plan er at gemme oplysninger om alle de forbipasserende bilister i mindst én måned – uanset om nummerpladen optræder på en af politiets “hotlister” over biler af interesse. De lagrede såkaldte “no-hits” vil således omfatte alle registrerede bilister, som ikke er forbundet med mistænkelige forhold.

Men det går ikke, hvis det står til Datatilsynet, som mener, at “no-hits” kun må opbevares i én måned, hvis det sker i forbindelse med en målrettet indsats. Det kan eksempelvis være overvågning ved landegrænsen.

– Derimod vil opbevaring af optagelser med “no-hits” hidrørende fra for eksempel almindelig patruljekørsel ikke være i overensstemmelse med persondatalovens krav om saglighed og proportionalitet, og en sådan opbevaring vil derfor ikke kunne ske, skriver Datatilsynet i udtalelsen ifølge Information.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS