Denne lille trafikfejl kan koste dig en sigtelse for uagtsomt manddrab

Det er vinter, det er koldt - nu skal du passe ekstra godt på denne ene ting. Ellers kan det blive rigtigt dyrt.

Vær opmærksom, hvis du kører efter en lastbil om vinteren. Er du lastbilchauffør har du andre opgaver. Foto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Isflager på lastbiler. Det lyder ikke umiddelbart farligt. Men begynder de at falde ned, kan det i værste fald være livsfarligt.

Mon ikke mange af os har prøvet at køre bagefter en lastbil? Sikkert. Mon ikke også mange os pludselig har fået noget nær et chok, når der fra lastbilens tag pludselig begynder at falde store isflager ned?

Nu advarer politiet,  for den forseelse – isflager på lastbiler, der falder ned –  kan gå hen og blive rigtig dyr. For alle parter.

Det kan være forbundet med direkte livsfare, når flager af is falder ned fra taget af lastbiler.

Midt- og Vestjyllands Politi opfordrer derfor i en pressemeddelelse chaufførerne til at fjerne is fra lastbilens tag inden kørsel og anbefaler desuden bilister at sænke farten og holde ekstra afstand til lastbilerne.

Vand bliver til is

Det kolde vejr indebærer ikke kun en risiko for glatte veje. Frostgraderne kan også få vand på taget af lastbiler og større køretøjer til at fryse til store stykker af is, som kan falde af under kørsel.

– Vi har modtaget de første anmeldelser om lastbiler, der taber blokke og flager af is på vejene, når de kører. Der opstår let farlige situationer i trafikken, når det sker, oplyser Henrik Glintborg, leder af færdselsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Hold øjnene åbne

Det kan derfor være en god ide som bilist at holde øje med isflager på lastbiler, der pludselig begynder at dratte ned.

– Rigtigt slemt bliver det, hvis isen rammer andre køretøjer eller trafikanter. En tung isblok kan gå igennem forruden på en bil med alvorlig personskade til følge, og det er decideret livsfarligt, hvis isen rammer fodgængere eller cyklister, siger Henrik Glintborg.

Stor straf

Derfor kan straffen for at køre rundt med isflager på taget være ganske stor.

Udgangspunktet er en bødestraf, men afhængigt af omstændighederne kan en betinget frakendelse af kørekortet også komme på tale. Og hvis en ulykke udløst af faldende isflager fra en lastbil ender med at koste menneskeliv, kan chaufføren blive sigtet for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om uagtsomt manddrab.

– Selv om det er chaufførens ansvar at fjerne isflager fra lastbilen inden kørsel, anbefaler vi at reducere hastigheden og holde ekstra afstand, hvis du som bilist ser en lastbil med is, der falder ned fra taget, siger Henrik Glintborg.

Powered by Labrador CMS