-Der var ingen vej udenom

Jyllands-Posten kalder Morten Østergaards afgang en bombe, mens Politiken mener, at den var uomgængelig.

Udgivet Opdateret

Det var ikke til at komme udenom Morten Østergaards exit, for med sin håndtering af en krænkelsessag i partiet har den nu forhenværende radikale leder fældet sig selv.

Sådan lyder budskabet i lederspalterne i torsdagens udgaver af Jyllands-Posten og Politiken.

– Set i bakspejlet var der ingen vej udenom for Morten Østergaard.

– Forløbet demonstrerer, at Morten Østergaard har taget alle midler i brug for at forblive ved magten, herunder løgn. Det lykkedes ikke, lyder det i Jyllands-Posten.

Østergaards afgang som radikal leder sker på baggrund af en sag, hvor han for cirka ti år siden lagde en hånd på partifællen Lotte Rods lår mod hendes vilje.

Han sagde selv onsdag aften, at han har svigtet sit parti og håndteret sagen for dårligt.

Politiken skriver, at Østergaard ikke “kunne overleve det faktum, at han ikke alene fortiede, men løj om sagen”.

– Hvordan skulle Morten Østergaard igen med nogen troværdighed kunne gøre sig selv og sit parti til løsning, når han selv er en del af problemet, lyder det fra Politikens chefredaktør, Christian Jensen, i lederspalten.

-Havde ikke andre muligheder

Morten Østergaard, der er valgt i Aarhus, havde reelt ikke andre muligheder end at trække sig, mener Jan Schouby, chefredaktør på Århus Stiftstidende.

– Ikke fordi krænkelsen i sig selv var alvorlig nok til at kræve hans adgang, men fordi et parti naturligvis ikke kan have en formand, der lyver – og da slet ikke når løgnen handler om noget så følsomt som en seksuel krænkelse, lyder det fra Schouby.

Jan Schouby slår dermed fast, at det ikke var “hånden, men håndteringen, der væltede Morten Østergaard”.

Ifølge Ekstra Bladet har De Radikale selv lagt en linje, hvor en “hånd på låret for ti år siden fælder formanden”. Blandt andet ved at have “stået i spidsen for at ville tvinge udenrigsminister Jeppe Kofod af posten” efter en 12 år gammel sag.

– Det er også værd at diskutere rimeligheden heri. Det er muligt, at skinhelligheden hos de radikale byder, at de må ligge, som de har redt. Men er moralismen i #metoo hermed gået for vidt?, hedder det i avisens leder.

De Radikales partistruktur

* Landsformand: Svend Thorhauge.

Ifølge partiets vedtægter skal en landsformand og en landsnæstformand vælges på partiets landsmøde. Ingen af dem må være medlemmer af eller kandidater til Folketinget eller EU-Parlamentet.

Lige sådan er intet medlem af regeringen, Folketinget eller EU-Parlamentet valgbar til partiets hovedbestyrelse.

At være landsformand i Radikale Venstre er i en organisatorisk funktion.

* Politisk leder: Sofie Carsten Nielsen.

Partiets politiske leder vælges af partiets gruppe i Folketinget. Her er der for nuværende 16 medlemmer. Den politiske leder er den person, der står for at tegne den politiske retning i partiet.

Sofie Carsten Nielsen oplyser onsdag aften, at hun har fået posten ved et kampvalg mod et andet af folketingsgruppens medlemmer Martin Lidegaard med stemmerne 12-4.

Kilder: Radikale Venstres hjemmeside og doorstep med Sofie Carsten Nielsen.

I galleriet ovenfor kan du se billeder fra gårsdagens dramatiske begivenheder hos De Radikale.

Powered by Labrador CMS