Derfor ryger russerne ud

Udvisning af russere fra europæiske lande udgør en eskalation mellem Rusland og Vesten, vurderer lektor

Udgivet Opdateret

Når Danmark udviser 15 russere for spionage, handler det lige så meget om overtrædelse af dansk lov som timing. Det vurderer lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har tirsdag oplyst, at Danmark udviser 15 russere for spionage.

- Den normale baggrund er direkte knyttet til overtrædelser af dansk lov i forhold til spionage, siger Peter Viggo Jakobsen.

Civile bagbundet

- Men når man ser timingen af den her udvisning, så er der ingen tvivl om, at det er en reaktion på de grimme billeder, vi har set fra Ukraine og det, der ligner krigsforbrydelser.

I weekenden var der fra den danske regering fordømmelse af meldinger fra den ukrainske by Butja, som ukrainerne har generobret fra russiske styrker.

Her er der beretninger om civile, der ligger bagbundet og henrettet i gaderne. Rusland afviser og mener, at der er tale om et iscenesat skuespil fra ukrainsk side.

Ikke eneste land

Ikke desto mindre har satellitbilleder fra rumteknologi-selskabet Maxar Techonologies vist lig i gaderne i Butja siden midten af marts. Altså længe før ukrainerne genindtog byen.

Danmark er ikke det eneste land, der har valgt den vej. Mandag har både Tyskland og Frankrig udvist personale fra de russiske ambassader i de to lande.

Står last og brast

- Her står Danmark last og brast med vores allierede, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Så kan man altid sige, at de har forbrudt sig mod dansk lov, for det gør sådan nogle diplomater per definition hele tiden.

KORT OM KONFLIKTEN

Krigen i Donbass, også kendt som Krigen i Østukraine er en igangværende konflikt siden 2014 i regionen Donbass i det østlige Ukraine.

Konflikten startede efter Den ukrainske revolutionen i 2014 og Krimkrisen i 2014. Separatister overtog kontrollen med offentlige bygninger, og erklærede Donbass uafhængigt fra Ukraine. Den 6. april 2014 blev Folkerepublikken Donetsk oprettet i Donetsk oblast, dette markerer starten på konflikten. Den 27. april samme år blev Folkerepublikken Lugansk i Luhansk oblast oprettet. I alt er over 5.000 mennesker er meldt dræbt og over 1,5 millioner er drevet på flugt.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS