Derfor skal du ikke snooze

Det er en rigtig dårlig idé at trykke på snooze-knappen igen og igen og… Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Det er fristende lige at tage ti minutter mere under dynen, selvom vækkeuret har ringet. Men det er en rigtig dårlig idé at snooze

Du forstyrrer din krop unødigt, når du trykker på snooze-knappen, når vækkeuret ringer om morgenen.

Femina har spurgt en søvnforsker hvorfor:

– Afbrudt søvn i morgentimerne kan ødelægge resten af din dagsrytme, for du bliver ikke mere frisk af det, forklarer søvnforsker ved søvnklinikken Scansleep Torben Jager Petersen.

Du forstyrrer altså din krop: Når alarmen lyder om morgenen, får din krop en melding om, at nu skal du være vågen og klar. Det næste øjeblik vender du dg om og tager ti minutter mere. Resultatet er udmattelse. Er du stor fan af snooze-funktionen, føler du dig sikkert groggy og i søvnunderskud de dage, hvor du skal op.

– Det bør selvfølgelig ikke overdramatiseres, for der sker ikke noget ved at lade alarmen gå en ekstra gang fra tid til anden. Men hvis du tit har svært ved at falde i søvn, vågner midt om natten eller måske alt for tidligt, så har du brug for at sikre dig noget mere kvalitetssøvn. Mange undersøgelser viser i øvrigt, at vi sover alt for lidt, så generelt er det en god idé at droppe systematisk snoozeri, fortæller Torben Jager Petersen.

Det kan du gøre istedet

Det er en gammel traver, men fast søvnrytme gør altså underværker.

Hold en god, fast rytme omkring dine sengetider, når du kan. Det elsker din krop. Livet giver søvnforstyrrelser, så tag det roligt, hvis du i kortere perioder sover for lidt. Søg hjælp hos en søvn-specialist, hvis problemerne bliver ved i længere tid – en måneds tid for eksempel.

Powered by Labrador CMS