Derfor skal du tisse hele tiden

Det kan være, du skal booke en tid hos lægen

Der kan være mange grunde til, at tissetrangen ofte kribler frem i kroppen.
Der kan være mange grunde til, at tissetrangen ofte kribler frem i kroppen.
Udgivet Opdateret

Sommerens udeliv kan fremkalde en medfølgende bekymring for nogle, hvis der ikke er et toilet i nærheden.

Men hvis du bruger meget tid på at tænke over, hvordan og hvornår du kan komme på toilettet, skal du finde ud af, hvorfor du har et behov for hyppig vandladning.

Det er nemlig ikke normalt, at man skal tisse i tide og utide.

Du skal kunne holde dig

Faktisk skal en rask person kunne holde sig i et par timer, afhængigt af hvor meget væske der indtages, og blæren kan normalt rumme omkring fem deciliter, lyder det fra Michael Borre, som er professor i urologi på Aarhus Universitetshospital:

- Tissetrang skal komme gradvist. Men først når blæren indeholder omkring tre deciliter. Når den så når op på fem deciliter, føler de fleste, at nu er det nu, fortæller han.

Flere årsager

Men der kan være mange grunde til, at man føler tissetrangen ofte, tilføjer Frank Schmidt, som er overlæge på Urinvejskirurgi og Klinik for Bækkenbundslidelser på Aarhus Universitetshospital:

- En af grundene kan være defensiv vandladning, når folk får en dårlig vane med, at de tømmer blæren oftere, end de egentlig har behov for. Hvis man gør det, så træner man ikke sin blære, siger han.

Træning

Hvis det viser sig, at man lider af defensiv vandladning, kan man træne sin blære op og på den måde lære at udsætte tissetrangen.

Blæren skal nemlig trænes ligesom alle kroppens andre muskler. Ellers skrumper den over tid.

Hyppig vandladning kan skyldes, at du indtager for meget væske. Men det modsatte kan faktisk også være tilfældet:

- Hvis man drikker for lidt, bliver urinen meget koncentreret, og det kan blæren ikke lide. Derfor vil den gerne udskille urinen oftere, forklarer Frank Schmidt.

Her vil det så hjælpe, at man indtager mere væske, end man plejer.

Hvor ofte tisser du

Man kan også blive hyppigt tissetrængende, hvis man har gået på toilettet for sjældent over en lang periode.

Det første, der sker, er, at blæren bliver trænet i at ophobe enorme mængder af urin:

- En langturschauffør kan have helt op til tre liter i blæren. Men det betyder også, at muskulaturen i blæren bliver udvidet og slap. Og så kan man ikke længere tømme blæren ordentligt, fortæller Michael Borre.

Det fører på et tidspunkt til, at man skal tisse meget ofte, da man kun vil kunne komme af med en lille mængde af blærens indhold ad gangen.

- Det kan medføre en mere eller mindre konstant sivene utæthed, betændelse og i værste tilfælde ende med et kateter, advarer han.

Hold øje med dine vaner

Men i første omgang kan man altså komme langt ved at spore sine vaner.

Ifølge Frank Schmidt kan over en tredjedel med blæreproblemer kureres ved, at de bliver opmærksomme på uhensigtsmæssige vaner.

Michael Borre forklarer, at det kan gøres ved at danne sig et overblik:

- På den måde får man afklaret, om mængden og tidspunktet for væskeindtag er hensigtsmæssigt, samt om de enkelte vandladninger har en fornuftig størrelse, fortæller han.

- Det lyder banalt, men det er en logisk måde at finde ud af, om tissetrangen skyldes dårlige vaner, eller om der ligger noget mere alvorligt bag, fortæller han.

Alvorlige årsager til hyppig vandladning

  • Søg altid læge, hvis du har blæreproblemer. Lægen kan nemlig hjælpe dig med det såkaldte væske/vandladningsskema, som altid er det første skridt på vejen i en udredning for blæreproblemer.
  • Hyppig tissetrang kan skyldes alvorlige ting som sukkersyge, overvægt, blodpropper og kræft.
  • Søg derfor straks læge, hvis du oplever en drastisk ændring i dine tissevaner, blod i urinen eller smerter ved vandladning.
Kilde: Ritzau/Michael Borre, professor i urologi på Aarhus Universitetshospital

Hvis du har blæreproblemer, er det altid fornuftigt at søge læge, da der kan ligge mere alvorlige årsager bag.

Powered by Labrador CMS