Det er nu: Sådan gør du haven forårs-klar

Nu er foråret for alvor på vej, og det er efterhånden på tide at gøre haven klar til foråret. Her får du nogle tips af havekspert Louise Møller

Udgivet Opdateret

Kalenderens skriver marts, og i marts måned tager vi som bekendt hul på forårssæsonen. Derfor er det tid til at gøre haven forårsklar.

Så længe der er nattefrost, og jordtemperaturen ikke er over 7 grader, gror haven ikke så meget.

Men i takt med at vejret bliver mildere, er der allerede nu en hel del, som man kan gå i krig med. Louise Møller, der er fagredaktør hos Haveselskabet, giver nogle bud på, hvad man kan ordne på nuværende tidspunkt.

Trim planter og plant nyt

Det er oplagt at få ryddet op, inden det hele gror og springer ud.

– Man kan rive blade sammen, samle nedfaldne grene, og rive sin plæne med en rive, som er velegnet til mos, siger Louise Møller og fortsætter:

– Man kan også begynde at trimme planter, der har været i vinterdvale. Klip stauder, hække og buske ned, så der kan komme nye flotte skud på dem.

Man skal vente med at beskære for eksempel rosestauder, hortensia og sommerfuglebuske, da de har klart ved at klare sig i frostvejret.

Det giver også mening at plante nyt. Nye busker, træer og staudebede,

– Så kan blomsterrødderne nemlig nå at etablere sig og få godt fat i jorden, inden de får et stort vandbehov. Efterhånden som foråret skrider frem, skal de gradvist have mere vand og gødning, forklarer haveeksperten.

Lug ukrudt

Man kan også sagtens gøre nogle forårskrukker med blomster klar, som kan skabe den helt rette stemning af forår i haven og stort set passer sig selv.

Det kunne være stedmoderblomster, primula, og hornvioler, som kan holde til lidt forskelligt vejr og temperaturer.

Det er ligeledes en god idé at komme i gang med at luge ukrudt i køkkenhaven såvel som resten af haven i god tid.

– Man gør sig selv en tjeneste ved at holde ukrudt nede. For eksempel mælkebøtter og skvalderkål. Skvalderkål er meget genkendelige, da deres rødder er lyse og tykke. Hele roden skal graves op, så rodstumper ikke udvikler sig til nye planter, siger Louise Møller.

Gå tidligt i gang med sneglebekæmpelsen

I marts kommer sneglene frem, og der skal sættes tidligt ind over for de invasive arter. De lægger mange æg, og derfor skal man tidligt i gang med bekæmpelsen.

Nogle snegle er “naturens sneglemænd”, imens andre – de invasive snegle – ikke har nogen naturlige fjender, så dem vil man gerne til livs. Det gælder særligt dræbersneglen, som de fleste kender – eller den iberiske skovsnegl, som den også kaldes – samt den plettede voldsnegl.

Når det jævnligt regner, og jorden er fugtig, så har sneglene gode livsbetingelser. Og så er der risiko for, at det begynder at vrimle med dem.

– Man skal gøre en indsats tidligt på forårssæsonen, så det ikke bliver en uoverskuelig opgave at få bugt med sneglene. Jeg vil foreslå, at man samler sneglene i en spand og hælder kogende vand over, eller at man klipper eller hakker dem over med en saks eller skovl. Så bliver de nemlig dræbt med det samme, og det er mest humant, påpeger Louise Møller.

Haveeksperten anbefaler, at man bruger en saks, som kun er beregnet til det formål, for som hun siger:

– Saksen kan godt blive meget snasket!

Hold øje med den plettede voldsnegl

Den plettede voldsnegl har et brunt hus og er større end almindelige snegle med hus, man ser i haven. Men den er mindre end vinbjergsnegle. Vi ser den plettede voldsnegl mere og mere i Danmark – specielt i København. Den er nemlig blevet avlet som spisesnegl og sluppet fri på Christianshavns Vold.

– Vi kan forvente, at den spreder og faktisk kan ende med at blive et stort haveproblem, lyder det fra Louise Møller.

– De formerer sig voldsomt og er bestemt ikke kræsne, fortsætter hun.

Brug brun sæbe, blød børste og vand

Hvis man har et drivhus, bør man rengøre det i begyndelsen af foråret. Forudsætningen for succes i drivhuset er, at planterne ikke angribes af sygdomme og skadedyr.

– Rengøringen kan klares med brun sæbe og en blød børste, som så skal godt rundt i krogene. Derefter skylles der efter med vand.

I marts kan man også godt plante krydderurter i krukker samt salat og spinat.

Hvis frosten får overtaget, skal der helst lægges en fiberdug over som beskyttelse.

Giv nogle fugle et hjem

Et havetip er at grave vintergækker op og plante dem rundt omkring i haven. Og så opfordrer haveeksperten til, at man anskaffer sig et par fuglekasser. Fugle hjælper til med at bekæmpe skadedyr såsom bladlus og møl.

– Og så er det hyggeligt at se på fugle i haven, konstaterer haveeksperten.

I galleriet ovenfor har vi samlet nogle forårsbebudere, som indikerer, at vi går foråret i møde.

Powered by Labrador CMS