Det går godt: Økonomien voksede overraskende meget

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Danskernes samlede produktion, bruttonationalproduktet, voksede med 0,4 pct. i fjerde kvartal 2014 i forhold til det foregående kvartal, når der korrigeres for prisudvikling og sæsonbevægelser. Det oplyser Danmarks Statistik.

I forhold til det tilsvarende kvartal året før er stigningen på 1,3 pct., og i begge sammenligninger ligger væksten over det forventede. Økonomerne havde ifølge Ritzau Finans forventet henholdsvis 0,1 og 0,8 pct. i fremgang.

Der var bidrag til, at økonomien holdt sig i det fremadgående gear, fra alle sider. Husholdningernes forbrug, eksporten og de faste bruttoinvesteringer bidrog alle positivt til væksten, mens det offentlige forbrug var uændret, oplyser Danmarks Statistik.

På årsbasis steg bruttonationalproduktet i 2014 med 1 pct.

»Alle efterspørgselskomponenter bidrog positivt til væksten. De største positive bidrag til væksten i 2014 var fra industrien og servicebrancher primært rettet mod erhverv. Baseret på hidtidige erfaringer kan usikkerheden på BNP-væksten generelt vurderes til ± 0,5 procentpoint,« skriver Danmarks Staistik i meddelelsen.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit glæder sig over tallene for 4. kvartal:

»Det betyder, at der nu for første gang siden midten af de glade nullere har været positiv vækst i dansk økonomi i seks kvartaler i træk. Dertil kommer, at BNP-væksten for 2014 samlet set sniger sig op på knap 1 pct.. Det er ligeledes bemærkelsesværdigt, da vi skal helt tilbage til 2011 for at finde det seneste år med positiv økonomisk vækst i dansk økonomi. Men nok lige så positivt er væksten bredt funderet, hvor såvel husholdningernes forbrug, eksporten og de faste bruttoinvesteringer har bidraget positivt til fremgangen. Det bekræfter os i, at opsvinget har krus mod at blive selvbærende,« skriver han i en kommentar.

Det har især været et lavt privatforbrug, der har bekymret økomer i deres spejden efter vækst.

»Det er særligt det vigtige danske privatforbrug, der viser bedring. Således steg privatforbruget med 0,8 pct. i fjerde kvartal. De danske forbrugere er da også begunstiget af stigende realløn, rekordlave renter, stigende boligpriser i store dele af landet og tiltagende beskæftigelse. Set i det lys er det bestemt ikke overraskende, at privatforbruget viser bedre takter,« skriver Tore Stramer.

Han bider også mærke i, at eksporten viser en fremgang på 0,8 pct. væsentlig bedre takter.

Chefanalytiker Frederik I. Pedersen vurderer, at der er udsigt til mere vækst i lyset af de nye tal.

»At der var fremgang i økonomien for sjette kvartal i træk er endnu et tegn på at dansk økonomi er ved at lægge krisen bag sig. Med den positive udvikling på arbejdsmarkedet, et boligmarked der er i klar bedring, en stigende realløn, de rekordlave renter i dansk økonomi og de positive afledte effekter fra den lave oliepris samt den svækkede euro, er der lagt i kakkelovnen til mere vækst, når vi kigger frem. Uden ny international uro er det alene et spørgsmål om, hvor hurtigt vi vil se disse stimulanser slå igennem,« skriver han.

Powered by Labrador CMS