Dette kryb elsker dit blod skræmmende meget

Væggelus har levet på jorden i længere tid end mennesker. Hvor længe er dog stadig et ubesvaret spørgsmål.

Væggelus lever af menneskeblod. Ifølge Den Store Danske har danskere dem ofte med hjem fra ferier i andre lande. Foto: Scanpix. KLIK og læs mere om andre kryb der bor i dit hjem.
Væggelus lever af menneskeblod. Ifølge Den Store Danske har danskere dem ofte med hjem fra ferier i andre lande. Foto: Scanpix. KLIK og læs mere om andre kryb der bor i dit hjem.
Udgivet Opdateret

Det lille kræ, du kan se på billedet til denne artikel, er en væggelus, og den er hårdfør. Meget hårdfør. Det skriver BBC i en omtale af et forskningsstudie, der havde til formål at undersøge kræet nærmere.

Resultatet af undersøgelserne fortæller en del om væggelus, få nok vidste i forvejen. Grundlaget for studiet er DNA-prøver fra 30 varianter af lusen, og studiet viser blandt andet, at lusetypen har været på denne jord i mindst 115 millioner år.

BBC har talt med professor ved Sheffields Universitet, Mike Siva-Jothy, der fortæller, at væggelus er nogle ret underlige størrelser, der eksempelvis reproducerer sig ved, at hannen stikker en daggertlignende penis i hunnen for at føre arten videre via blodbanerne.

Arbejdet med de små kræ har krævet, at forskerne hentede prøver hjem fra blandt andet grotter, og med forskningsmaterialet på plads, har man kortlagt lusens historik.

Ældre end flagermus

Det er doktor Steffen Roth fra Bergens Universitetsmuseum, der har ført an i studiet, og han fortæller, at den største overraskelse, der kom frem i løbet af undersøgelserne, var lusenes alder.

– De er ældre end flagermus. Man troede ellers, at de startede med at leve af flagermus, siger Steffen Roth.

Forskerne ved ikke, hvad det så er for et dyr, de langtidsholdbare lus startede med at leve af, men sikkert er det, at væggelus har eksisteret på jorden i meget, meget lang tid og altså også længere tid end hidtil antaget.

Du kan i galleriet til denne artikel læse mere om væggelus såvel som andre kryb, der er glade for at bo tæt på mennesker, og deres fødekilder.

Ifølge Den Store Danske kan en væggelus spise blod, der svarer til det dobbelte af dens egen kropsvægt. Lusen kan ikke smitte dig med sygdomme, men du kan opleve hævelser og kløe der, du er blevet bidt og drukket af.

Kilder:

BBC-Aarhus UniversitetApotek.dk –Miljøstyrelsen-Aarhus UniversitetBolius –Aarhus Universitet-Den Store Danske.

Powered by Labrador CMS