DF: Opgørelse understreger udkanternes trængsler

Pressefoto.
Udgivet Opdateret

Det skorter ikke på trængsler i landets udkantskommuner, og fredag har Erhvervsstyrelsen med sin årlige bredbåndsopgørelse føjet nok et kapitel til lidelseshistorien.

Opgørelsen viser, at selv om stadig flere på landsplan får adgang til højhastighedsforbindelser, så kniber det fortsat med at få tilstrækkelige bites i kablerne i områder som Vestjylland, dele af Nordjylland, Djursland og Sydsjælland.

Hos Dansk Folkeparti ser IT-ordfører Dennis Flydtkjær (DF) med bekymret mine på udviklingen.

»Fra statens side har man igangsat en tvangsdigitalisering, der betyder, at vi alle sammen skal læse post fra det offentlige og melde flytninger online, samtidig med at der er mange landdistrikter, hvor nettet er dårligt. Det hænger ikke sammen,« siger Dennis Flydtkjær.

Større konsekvenser i fremtiden

Og det er bare nogle af de mindre konsekvenser, siger ordføreren, der føler sig sikker på, at det i fremtiden kan få endnu større konsekvenser. Eksempelvis vil de såkaldte telemedicinske løsninger, der indebærer, at patienter kan sidde hjemme i dagligstuen og blive tilset af læger og sygeplejersker via en videoforbindelse, ikke kunne etableres i de områder med dårlig bredbåndsdækning.

Desuden er der hele vækstspørgsmålet, påpeger IT-ordføreren.

»Man regner med, at 50 procent af detailhandlen inden længe vil foregå på nettet, så vækst knytter sig til en god, digital infrastruktur. Inden længe vil det være vigtigere end motorveje og landeveje,« siger Dennis Flydtkjær.

I Danmark har man fra politisk hold valgt en »hands-off«-tilgang, der betyder, at det er markedet selv, i form af teleselskaberne, der skal sikre, at den digitale infrastruktur er tilgængelig rundt om i det ganske rige.

»Men vi må også bare konstatere, at der er mange steder, hvor der ikke et marked, fordi der ikke bor nok til, at det kan svare sig for teleselskaberne,« siger Dennis Flydtkjær.

Han opfordrer derfor sine kolleger til at tage hånd om situationen i de områder.

»Det kunne eksempelvis være med en fradragsordning, hvis man får gravet fiberkabler ned. Vi må tage et politisk ansvar,« bebuder DF-ordføreren.

Powered by Labrador CMS