Disse materialer gør dit hjem brandfarligt

Nogle typer af byggematerialer kan gøre hjemmet til en brandfælde, hvis de anvendes forkert. Fagfolk fortæller her, hvad du skal være opmærksom på.

Udgivet Opdateret

Mange boligejere elsker at smøge ærmerne op og bygge til i boligen. Men hvis du blindt køber byggematerialer uden at skele til varedeklarationen, risikerer du i værste fald at gøre hjemmet brandfarligt.

– Flere typer lofts- og vægplader brænder enormt godt. Så man ændrer faktisk hele rummets brandmæssige egenskaber, og derfor kan pladerne potentielt være livsfarlige, siger Ib Bertelsen, der er specialist i brandsikkerhed ved Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut.

Flere typer af materialer

Det kan eksempelvis være typer af gips- eller isoleringsplader, som har en kerne af polystyren. Byggematerialer med polystyren – i folkemunde flamingo – brænder nemlig rigtig godt.

– Det er ikke godt for brandsikkerheden, hvis man klæber dem på hele lofter og vægge, siger Morten Mathiasen, der er bygningsingeniør, byggesagkyndig og syns- og skønsmand hos byggesagkyndig.nu.

– Materialet udvikler enormt meget røg og smelter som kogende olie, når det brænder, forklarer han.

Her opstår problemet

Materialerne sælges i almindelige butikker. Men problemet opstår typisk, når folk bruger dem til andre – og større – byggeprojekter, end de er beregnet til.

Problemet kan også være forkert montering.

– Det kan være, at man monterer nogle plader på en kold indervæg, men ikke får lukket ordentligt omkring vinduer eller stikkontakter, siger Morten Mathiasen og fortsætter:

– Så er der blottet ind til flamingoen, hvor ilden let kan få fat.

Sådan skal du sikre dit hjem

Eksperterne råder derfor til, at du dobbelttjekker varedeklarationen, inden du smider byggematerialer i indkøbsvognen.

For selv om risikoen for brand er lille, gælder det om at reducere risikoen.

– Man skal ikke i sig selv være bange for plader med gips og flamingo. Men man skal tænke over, hvordan man bruger dem, og man skal altid følge producentens anvisninger, siger Morten Mathiasen.

Et andet eksempel er træfiberplader af masonit – såkaldte celotexplader.

De er nemlig også meget brandbare, og derfor har det siden 1972 været ulovligt at beklæde hele vægge og lofter med dem, oplyser Videncentret Bolius.

Men de kan stadig købes herhjemme, hvor de gerne må anvendes på begrænsede felter – til eksempelvis mobile skillevægge og opslagstavler.

Uanset materialetype, så spørg ekspedienten, tømrermesteren eller en anden fagperson til råds, hvis du er i tvivl om brandsikkerheden.

– Forklar dem, hvad byggematerialerne skal bruges til, og spørg, om det er egnet og godkendt til formålet. Bed eventuelt også om dokumentation for, at materialerne er godkendt til den type brug, siger Ib Bertelsen.

Powered by Labrador CMS