Disse ‘sensivitive’ produkter indeholder allergifremkaldende stoffer

Det er alle produkter, flere af os bruger i hverdagen. Vi har samlet dem i et galleri.

Udgivet Opdateret

Er du allergisk – for eksempel – over for parfume, kan det at pleje sin hud blive en ‘kløende affære’.

I hvert fald, hvis man bruger et produkt, der slår på ikke at indeholde det eller de stoffer, du er allergisk over for. Og så alligevel gør det.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har fundet 41 – enogfyrre – af slagsen. Altså produkter, der indeholder allergifremkaldende stoffer med lovning om det modsatte.

Et stort af dem kan du se i galleriet over artiklen. Der er både deodoranter, cremer, shampoo og andre dagligdags produkter. 

Sensitive plejeprodukter kan godt indeholde allergifremkaldende stoffer. Det gælder blandt andet allergifremkaldende parfumestoffer, planteekstrakter eller konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende.

En stikprøve fra Forbrugerrådet Tænk Kemi bekræfter dette. Her har en markedsresearcher nemlig fundet i alt 41 produkter, der anprises som ‘sensitive’ eller ’til sensitive hud eller hovedbund’.

‘Sensitive’-anprisningen findes på produkter som cremer, sæber og deodoranter, selvom der er indhold af kendte allergifremkaldende stoffer, skriver forbrugerrådet.

Produkter anmeldt

Forbrugerrådet Tænk Kemi har nu anmeldt de 41 plejeprodukter for vildledende markedsføring til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Vildledende markedsføring gælder for produkter, der for eksempel ikke er ærlige, rimelige eller lette at forstå i sin markedsføring.

Det afgørende er, hvordan forbrugeren opfatter anprisningen.

Op til vurdering

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion skal nu vurdere, om der er tale om vildledende markedsføring af de 41 konkrete produkter.

– Kemikalieinspektionen har modtaget en del indberetninger vedrørende anprisningen ‘sensitive’ og er i øvrigt opmærksom på, at anprisningen ‘sensitive’ er en relativ udbredt anprisning. Kemikalieinspektionen vurderer i øjeblikket, hvordan de konkrete sager skal håndteres fremadrettet og overvejer i øvrigt, om der mere generelt skal oplyses om reglerne for brug af anprisninger, oplyser Inger Bergmann, kontorchef i Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Sådan undgår du allergifremkaldende stoffer

  • Tjek med Kemiluppen. Appen giver svar på, om der er allergifremkaldende ingredienser i kosmetik og personlige plejeprodukter.
  • Gå efter allergimærker. Den Blå Krans og Allergy Certified garanterer, at du undgår en lang række allergifremkaldende stoffer.
  • Gå efter anprisninger som ’uden parfume’, ’parfumefri’ eller ’fri for parfume’. Produkter med disse anprisninger må ifølge Miljøstyrelsen ikke indeholde parfumestoffer.

Klik dig gennem galleriet og se, om du har et eller flere af de 41 produkter stående i skabet.

Powered by Labrador CMS