Disse simple tips forbedrer dine feriefotos

Brændende sol, drilske skygger og motiver uden kontekst kan spænde ben for de gode feriebilleder.

Der findes en række råd, du bør følge, når du tager billeder med din mobil for at få det bedste resultat. KLIK VIDERE OG SE DEM. Foto: Scanpx.
Der findes en række råd, du bør følge, når du tager billeder med din mobil for at få det bedste resultat. KLIK VIDERE OG SE DEM. Foto: Scanpx.
Udgivet Opdateret

Modlys, mørke øjenhuler eller kedelige motiver.

Smartphonekameraet har gjort det lettere end nogensinde før at forevige ferieminderne. Men selv om det er let at knipse et billede, kan det være svært at fange selve stemningen eller øjeblikkets magi.

– En klassiker er, at man fokuserer på noget, man synes er sjovt. Men hvis tingene ikke har et størrelsesforhold eller en kontekst, forstår andre ikke billedet, siger Kim Skovsby, der er selvstændig fotograf og fotounderviser.

Det kan være, at du fotograferer en statue, en flot bygning eller en turistattraktion – hvor dette er det eneste, der fremgår af billedet.

– Alene ved at få en person, en cykel eller andet velkendt med i billedet, siger det pludselig noget om størrelsen og konteksten for det, man har fotograferet, forklarer Kim Skovsby.

Tænk også i historiefortælling. Det gælder især, hvis du fotograferer ting. For uanset om det gælder skagensmalerier, kronjuvelerne på Rosenborg eller sandskulpturer i Søndervig, bliver det hurtigt kedeligt at se gengivet på fotos.

– Få lidt bevægelse eller dele af museet med i baggrunden. Så det fortæller en lille historie om en helt særlig genstand – og lige præcis jeres besøg på museet, siger Kim Skovsby.

Prøv også at fotografere fra forskellige vinkler. Tag billeder fra frøperspektiv eller fugleperspektiv med armene strakt over hovedet. Og tag gerne en lille billedserie.

– Man får bedre billeder, hvis man undersøger samme motiv fra flere vinkler. Og samtidig undgår man situationer, hvor personen på billedet har lukkede øjne eller et fjollet udtryk, siger Kim Skovsby.

Pas på solen

Hvis du fotograferer ude, er det ikke bare timingen, men også solen, der kan spille dig et puds.

Det gælder eksempelvis, hvis du fotograferer i høj sol midt på dagen, forklarer Kristoffer Engbo, der er teknisk redaktør ved magasinet Digital Foto.

– Hvis folk har solen i ansigtet, kniber de øjnene sammen, får tunge skygger i ansigtet, og dele af huden bliver overbelyst og hvid. Så ind i skyggen med familien, siger han.

Hvis det ikke er muligt, må du flytte dig – så enten du selv eller portrætpersonen danner skygge mellem solen og kameraet.

– Det er også en måde at få det jævne lys i ansigtet og undgå mørke øjne, siger Kristoffer Engbo.

Leg også med at fotografere i det milde lys først eller sidst på dagen. For uanset om du fotograferer personer, bygninger eller seværdigheder, får du både nogle smukke skygger og et varmere lys.

– Det kan give en rigtig flot effekt, hvis du fotograferer landskaber. Det gør sig også godt til portrætter, eller hvis du fotograferer i byen, hvor lyset kan spejle sig i facader og vinduer, siger han.

Ritzau har tidligere talt med Ulrik Jantzen, presse- og modefotograf og indehaver af foto- og filmselskabet Das Büro i København, om hvordan man bliver en mesterfotograf med sin smartphone.

Han er kommet med fem gyldne tips til, hvordan du gør.

Dem kan du se i galleriet ovenfor artiklen.

Powered by Labrador CMS