Dit blod kan muligvis bekæmpe klimakrisen

Forskere på Danmarks Tekniske Universitet har fundet en ny bæredygtig måde at fjerne CO2 på, som er inspireret af menneskelige mekanismer.

Forskere fra DTU har fået inspiration fra mennesket til at udvikle en mere bæredygtig form for lagring af CO2, der kan bruges til at forhindre udledningen af det i atmosfæren. Klik videre og se flere billeder. Foto: Scanpix
Forskere fra DTU har fået inspiration fra mennesket til at udvikle en mere bæredygtig form for lagring af CO2, der kan bruges til at forhindre udledningen af det i atmosfæren. Klik videre og se flere billeder. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Inden 2030 skal Danmark have reduceret sit klimagasudledning med 70 procent. Det har den danske regering besluttet.

Det kan blandt andet gøres ved at nedsætte brugen af fossile brændstoffer, men det kan også gøres ved at forhindre CO2 i at nå atmosfæren ved at rense det.

Artiklen fortsætter efter videoen

Og netop det har forskere på DTU undersøgt med inspiration fra menneskekroppen.

Det skriver Videnskab.

Nødsaget til at fjerne CO2

Ifølge en rapport fra IPCC, FN’s klimapanel, er vi uanset om, vi nedsætter vores brug af fossile brændstoffer nødt til aktivt at fjerne CO2 fra atmosfæren. Derfor er vi i verden nødt til at bruge CO2-opsamling og lagring, CSS.

Men selv denne metode kan være hård ved miljøet, derfor har en gruppe forskere fra DTU fokuseret på at skabe en bæredygtig teknologi, der kan fungere.

Muligheden er blandt andet, at man udnytter biobaserede materialer, der er tæt på de naturlige mekanismer. Det kunne eksempelvis være fotosyntese eller menneskers vejrtrækning.

Inspireret af menneskeblod

De danske forskere er blevet inspireret af menneskeblod, som evner at transportere næringstoffer rundt i kroppens celler. Men det evner også at udskille affaldsprodukter heriblandt kulstof.

Derudover hjælper enzymer med at opretholde en balance i blodet, som holder kroppen sund.

Særligt enzymet kulsyreanhydrase kan gøre en forskel i den her forbindelse. Det kan optage kuldioxid fra forskellige dele af kroppen og frigøre det via lungerne, hvor den bliver udåndet.

Netop den proces vil være bæredygtigt og evigtgyldig, da den kan udføres mange gange under normale forhold.

Lovende resultater kræver mere initiativ

Ifølge forskerne bag studiet er resultaterne meget lovende.

Resultaterne indikerer, at kombinationen at et enzym og bærende biologisk materiale kan separere CO2 fra sammensætningen af gasser.

Det er en ændring indenfor forskningen af CO2-opsamlingsfelter, der beskrives som at give jorden kunstige lunger.

Metoden vil være ideel at bruge i industrien, der udleder masser af CO2. Det kunne være elværker, cementfrabrikker, medicinalfirmaer og lignende.

Selv om metoden fungerer, er der dog brug for at den bakkes op af investeringer. Hvis klimaproblemet skal løses på denne måde, kræver det en en fælles koordineret indsats fra hele verdenen, mens det også kræver tid og ressourcer.

Så enden på klimakrisen er ikke lige om hjørnet.

Powered by Labrador CMS