DMI advarer om voldsomt vejr for årstiden

Der kommer sne igen mandag, og der følger formentlig noget andet - mere farligt - med.

Hos DMI forventer man en del snevejr, og man er ganske sikre på, at der følger islag med i store dele af landet. Arkivfoto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Mens vejrudsigten for 4. marts 2018 først og fremmest fortæller en historie om klart vejr og kulde, bliver snakken om vejret mandag formentlig en ganske anden.

Hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, har man nemlig valgt at forvarsle danskerne om, at vejret for 5. marts vil byde på både snefald og, værre endnu, isslag. Forvarslet betyder i denne sammenhæng, at man hos DMI ikke har udsendt et rigtigt varsel for isslag endnu. Det gør man først, når der er cirka 12 timer til, at isslaget rammer landet.

Newsbreak.dk har talt med vagthavende hos DMI, Jesper Eriksen, der fortæller, at det endnu er for tidligt at sige, præcist hvad det er, der er i vente rent vejrmæssigt mandag. Der er dog noget, man er sikre på; det kommer til at sne igen.

– Snevejret rammer det meste af landet med to til fem centimeter sne, lokalt op til syv eller otte centimeter, fortæller Jesper Eriksen. Det er først, når der er udsigt til 10 centimeter sne og derover, at man hos DMI taler om snestorm, men alligevel er det vigtigt at være forbrededt på vejret mandag.

Det vil fyge og blive glat

For nok er otte centimeter sne intet at regne mod de 50 centimeter, der faldt på Bornholm i denne uge. De 49 centimeter ligger der stadig, og falder der otte centimeter oveni, risikerer bornholmerne flere dage med trafikale problemer.

Det samme kan siges for andre dele af landet, hvor der stadig ligger sne, og hvor der er altså er risiko for at falde endnu mere. Særligt fordi sneen formentlig ikke bliver liggende, hvor den ligger, når nedbøret starter.

– Tiltager vinden vil den gamle sne fyge igen, og det kan give større problemer, fortæller Jesper Eriksen.

Ovenstående er det, man hos DMI er ganske sikre på; det vil sne og fyge, og det vil ramme hele landet. Derudover er der også risiko for isslag, og det vil medføre, at veje, fortove og cykelstier risikerer at blive meget, meget glatte.

Ifølge DMI er riskoen for snevejr tilstede flere steder i landet, på både Sjælland, Bornholm, Fyn og i Jylland. Som søndagen skrider frem, vil man hos DMI vide mere om, hvor isslaget vil ramme.

– Kommer der et varsel, kommer det i eftermiddag, lyder det fra Jesper Eriksen. Med andre ord forventer man, at isslaget vil ramme natten til mandag og tidligt mandag morgen.

Powered by Labrador CMS