Død af kræft

MMA-kæmperens dødsfald kom som et chok for mange af hans fans

Udgivet Opdateret

Den tidligere MMA-udøver Elias Theodorou er død af tarmkræft. 

Han blev kun 34 år gammel.

Det skriver Dagbladet

Canadieren Elias Theodorou var en MMA-udøver, som kæmpede for UFC (Ultimate Fighting Championship), der er verdens største Mixed Martial Arts organisation. 

Theodorou kæmpede 22 UFC-kampe i løbet af sin karriere. I 2014 vandt han 'The Ultimate Fighter Nations: Canada vs. Australien'. 

Den tidligere UFC-kæmper har også kæmpet en anden slags kamp uden for bokseringen. 

Han kæmpede nemlig for, at medicinsk cannabis skulle være tilladt i sporten. 

Begræder hans død

Det var ikke offentligt kendt, at den 34-årige MMA-kæmper led af tarmkræft. Derfor kom den triste nyhed om dødsfaldet som et chok for mange af hans fans.

Flere fra kampsportsverdenen har reageret på hans dødsfald:

- Hvil i fred, lyder det fra præsidenten for UFC, Dana White, på Instagram.

Og på Twitter skriver MMA-udøveren Arjan Bhullar: 

- Det er så pokkers trist. Jeg har aldrig hørt en eneste dårlig ting blive sagt om ham. Ikke til at forstå at han kæmpede for mindre end et år siden. 

Elias Theodorou blev kun 34 år.
Elias Theodorou blev kun 34 år.

Tarmkræft

Hvert år får ca. 4.300 personer i Danmark tarmkræft. Betegnelsen dækker både over kræft i tyk- og endetarmen. Det er en af de største kræftsygdomme i Danmark. Tarmkræft er særligt hyppig efter 50-års alderen.

Risikoen for at få tarmkræft stiger med alderen. Det vil sige, at jo ældre, man bliver, desto større risiko har man for at udvikle tarmkræft.

Flere mænd end kvinder rammes af tarmkræft og mænd går typisk senere til lægen med symptomer fra mave eller tarm, end kvinder gør. I dag opdages tarmkræft som regel ved, at en person henvender sig til sin læge med symptomer fra tarmen eller maven. Det kan være blod fra endetarmen eller ændrede afføringsvaner, der står på i lang tid.

Hvordan opstår tarmkræft?

Cellerne i kroppen deler sig normalt kun i det omfang, der er brug for det. Hvis cellerne i tarmens slimhinde vokser mere, end de skal, opstår der små udvækster, som kaldes polypper. Mange polypper er forstadier til tarmkræft, men ikke alle polypper udvikler sig til kræft. Tarmkræft kan både opstå i tyktarmen og i endetarmen.

Hvad er årsagen til tarmkræft?

Forskerne kan endnu ikke udpege de præcise årsager til kræft i tarmen, men man mistænker en række faktorer for at medvirke til, at sygdommen opstår. Overvægt, alkohol og type 2 diabetes øger risikoen. Meget tyder på, at også madvaner spiller en rolle i udviklingen af tarmkræft. Fed mad og rødt kød (dvs. kød fra firbenede dyr) synes at øge risikoen for at udvikle tarmkræft, mens mad med mange fibre, frugt og grøntsager måske kan nedsætte risikoen. Der er dog tale om meget indviklede sammenhænge.

Tarmkræft kan være arvelig

Tarmkræft kan i sjældne tilfælde være arvelig. Tarmkræft er arvelig hos mindre end 5 procent af patienterne. Nogle familier er disponerede for at udvikle tyktarmskræft det er f.eks. familier med FAP og familier med HNPCC.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

Powered by Labrador CMS