Dødelig sygdom i voldsom vækst: Danmark ligger langt over gennemsnit

Den ekstremt farlige sygdom legionærsygdom har de seneste tre år været i kraftig vækst. Danmark har forholdsmæssigt langt flere tilfælde end andre europæiske lande.

KLIK VIDERE I GALLERIET OG SE HVORDAN DU UNDGÅR DE EKSTREMT FARLIGE LEGIONELLA-BAKTERIER. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
KLIK VIDERE I GALLERIET OG SE HVORDAN DU UNDGÅR DE EKSTREMT FARLIGE LEGIONELLA-BAKTERIER. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Udgivet Opdateret

Som Newsbreak.dkskrev tidligere på året, stiger antallet af personer, der rammes af legionærsygdom i disse år dramatisk i Danmark.

Nu er Folketinget gået ind i sagen, og formand for Sundhedsudvalget, Liselotte Blixt (DF), vil have lavet en undersøgelse af sagen, siger hun tilBerlingske på baggrund af et svar fra sundhedsministeren, som bygger på oplysninger fra Statens Serum Institut til udvalget. Her fremgår det, at Danmark forholdsmæssigt har langt flere tilfælde af den sjældne og ekstremt dødelige form for lungebetændelse i sammenligning med de fleste andre europæiske lande.

I 2015 havde Danmark således 3,72 tilfælde af legionærsygdom på per 100.000 indbyggere. Gennemsnittet for EU-lande lå på 1,20 tilfælde per 100.000 indbyggere, og eksempelvis Tyskland lå på 1.07 tilfælde per 100.000 indbyggere.

Liselotte Blixt vil have afdækket, hvorfor Danmark ligger så langt over sammenlignelige lande.

– Folk, der rammes af det hér, bliver voldsomt syge, og der er en meget høj dødelighed. Derfor må vi få anskaffet os noget viden om, hvorfor problemet er så stort i Danmark. Vi må gøre noget for at bremse udviklingen, siger Liselott Blixt til Berlingske.

Kraftig stigning

Både i 2015 og i 2014 blev der registreret rekordmange tilfælde af den sjældne og ekstremt dødelige sygdom, og den tendens ser ud til at fortsætte. Der lader nemlig også til at have været usædvanligt mange tilfælde af legionærsyge i Danmark i 2016. Det har seniorforsker ved Statens Serum Institut Søren Uldum til Newsbreak.dk.

– Vi har ikke lavet en endelig opgørelse endnu, men det kommer nok til at havne omkring 180 stykker, fortalte han.

I 2015 blev der registreret 189 tilfælde, mens der i 2014 blev registreret 157 tilfælde. Niveauet har ellers  i mange år inden da været på omkring 100 tilfælde om året. Omkring 13 til 14 procent af de smittede omkommer af sygdommen. I 2015 blev 22 dødsfald således officielt tilskrevet legionærsyge.

Uklar årsag

Statens Serum Institut peger i svaret til Folketingets Sundhedsudvalg på en række mulige forklaringer på, at flere bliver smittet med legionærsygdom.

Stigningen kan muligvis både tilskrives, at myndighederne er blevet bedre til registrere, at der er sket ændringer i vandforsyningen, at der bliver flere ældre i befolkningen og at klimaet generelt er blevet varmere og fugtigere. Det er dog ikke muligt at slå årsagen mere præcist fast.

Legionærsygdom skyldes legionella-bakterien, der trives i lunkent vand mellem 20 og 50 grader og kan smitte ved indånding af vanddråber i for eksempel et brusebad. Derfor er vandforsyningen et oplagt sted at kigge på, hvis man skal forsøge at finde metoder til at nedbringe antallet af legionella-tilfælde. Senoirforsker Søren Uldum har har tidligere udtalt Newsbreak.dk, at vandselskaber skal være opmærksom på risikoen for legionella-inficering, hvis man sænker temperaturen på det varme vand på grund af miljøhensyn.

– Man skal passe på, at man ikke går for langt med at sænke temperaturen. Så skal man i hvert fald sørge for, at man så forsøger at lave andre foranstaltninger, der forhindrer bakterien, sagde han.

Legionærsyge

  • Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter.
  • Legionella er bakterier, der naturligt hører til i våde og fugtige miljøer. De trives godt ved relativt høje temperaturer fra 30 til 45 °C, og gror derfor i de fleste vandinstallationer, hvor disse temperaturforhold forefindes.
  • Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. Da mange forskellige vandanlæg kan sprede forstøvet vand, er der flere mulige smittekilder, men brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme.
  • De første symptomer er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza. I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diarré tidligt i sygdomsforløbet. I løbet af kort tid indtræder tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse med åndedrætsbesvær og ofte med symptomer fra andre organer som centralnervesystemet (konfusion), lever og nyre. Sygdommen er ofte meget alvorlig, og langt de fleste patienter, der diagnosticeres, bliver indlagt på sygehus.
  • Omkring 30 % af de danske tilfælde smittes under udlandsrejse, typisk i sommer- og efterårsperioden under rejse til det sydlige Europa eller andre feriedestinationer. Smittekilderne er her oftest brugsvandet eller spabade på hotellerne.
  • Sygdommen rammer især ældre og svækkede personer. Mænd har større risiko for at blive ramt end kvinder.
  • Mellem 10 og 15 procent af de smittede dør af sygdommen.

Kilde: Statens Serum Institut

Powered by Labrador CMS