Dræberskorpioner vænner sig til storbylivet: Flere og flere dør

På fire år er antallet af dræbte efter skorpionstik i Brasilien mere end fordoblet

Tityus serrulatus, den brasilianske gule skorpion, er den store dræber. (Foto: Shutterstock)
Udgivet Opdateret

Måske man skulle tage at overveje det en ekstra gang, inden man booker drømmerejsen til Brasiliens hvide sandstrande.

For ifølge The Guardian advarer brasilianske fagfolk om skorpioner, der på grund af fældning af regnskovene er begyndt at vænne sig til livet i landets storbyer.

I 2013 døde 70 mennesker i Brasilien af skorpionstik. I 2017 var det tal mere end fordoblet til 184. Antallet af stukkede er fra 2007 til 2017 steget fra 37.000 til 126.000 årligt.

– Deres kontakt med mennesker er blevet meget stor. Jeg tror personligt, at det er en trend, der bare vil fortsætte, siger Rogerio Bertani, der forsker i skorpioner i Sao Paolo til The Guardian.

Fireårig pige dræbt af skorpion

Skorpionerne er blevet det helt varme emne i den brasilianske nyhedsstrøm. Det sker efter, at en kun fireårig pige, Yasmin de Campos, døde i Sao Paolo i sidste uge efter at være blevet stukket af en skorpion.

Efter stikket blev pigen kørt til et hospital ti kilometer væk, hvor de ikke havde nogen modgift. Da hun tre timer senere ankom til et hospital 50 kilometer længere væk, var det for sent. Hun var død af stikket.

Og hun bliver langt fra den sidste, spåes det. Jose Brites Neto leder et hold af skorpionjægere i byen Americana. Ham og hans tre kolleger har i år fanget 8000 skorpioner – og han frygter, at det kun er starten:

– Denne art dominerer,  koloniserer og de er meget gode til at tilpasse sig, siger han til The Guardian.

Ifølge Neto breder skorpionerne sig i kloakker og nedløbsrør, hvor de har perfekte forhold.

Skorpionerne lever af insekter som kakerlakker – men kan leve i månedsvis uden føde – og er partonegenese – det betyder, at de kvindelige skorpioner kan formere sig uden at blive befrugtet af en mandlig. De kloner simpelthen sig selv.

Powered by Labrador CMS