Drikker du snapsen forkert?

En smagsekspert giver tre tips til, hvordan man nyder snapsen til påskefrokosten

Udgivet Opdateret

Påsken er lige om hjørnet – og det er ensbetydende med påskefrokoster, hvor der bliver serveret iskolde snaps og lækker mad. 

Men mange drikker påskesnapsen helt forkert, viser en ny landsdækkende YouGov-undersøgelse om danskernes snapsevaner, som Aalborg Akvavit har fået foretaget.

Drik ikke snaps som shot 

Spørger man danskerne, hvordan de drikker snaps, svarer 23 procent af dem, at de drikker den som et shot ifølge YouGov-undersøgelsen. 

Men faktisk er det langt bedre at nippe til den, lyder tippet fra en smagsekspert. 

- Det overrasker mig ikke, at så mange drikker deres snaps som et shot, men det er ærgerligt. Man går glip af snapsens forunderlige smagsnoter under påskefrokosten. Skyller du snapsen ned i én mundfuld, virker mængden af alkohol som et opløsningsmiddel og efterlader munden med en brændende – og for mange – ubehagelig fornemmelse, fortæller Lars Kragelund, som er smagsekspert hos Aalborg Akvavit. 

Prøv at nippe til snapsen næste gang, så vil du opdage, hvordan snapsens aromaer frigøres langt bedre i din mund, opfordrer smagseksperten. 

Sådan er danskernes snapsevaner

Aalborg Akvavit har fået foretaget en undersøgelse af danskernes forhold til snaps. 

75 procent af de snapsedrikkende danskere siger, at de altid drikker snaps sammen med mad

26 procent af de snapsedrikkende danskere siger, at de nipper, når de drikker snaps

23 procent af de snapsedrikkende danskere siger, at de drikker snaps som shot

46 procent af de snapsedrikkende danskere siger, at de drikker snaps iskold, 27 procent drikker snaps ved køleskabstemperatur og 23 ved stuetemperatur.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1011 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden fra den 16.-21. marts 2022.

Kilde: YouGov

Drik snaps til maden

75 procent af de snapsedrikkende danskere drikker snaps sammen med mad, hvilket smagseksperten også anbefaler, at man gør.

For når man nyder snaps til påskens klassikere som sild, rejer og svinekødsretter, giver det en helstøbt smagsoplevelse.

- Vi kan se i vores rundspørge om danskernes snapsevaner, at de fleste drikker snaps sammen med mad. Det er positivt. Først tager du en bid af maden, tygger på den, synker den, og nipper til din snaps. Så sikrer du den største aromafrigørelse fra snapsen, fordi du fremmer produktionen af mundvand, når du spiser, fortæller Lars Kragelund og fortsætter: 

- Dertil kommer, at du får fornøjelsen af aromaerne fra både maden og snapsen samtidig. Du opnår en større samlet smagsoplevelse, da aromaer fra mad og akvavit folder sig ud i hinandens selskab. 

Drop den iskolde snaps

Spørger man danskerne ved hvilken temperatur, de drikker deres snaps, svarer størstedelen af de snapsedrikkende danskere, at de drikker den iskold. Det er ikke smagsekspertens anbefaling.

- Vi ved godt, at de fleste drikker deres snaps iskold, men det er ikke den optimale måde. Klare akvavitter skal nydes kolde – men ikke iskolde – og gyldne akvavitter nydes tempereret, opfordrer smagseksperten fra Aalborg Akvavit.

- De gyldne akvavitter har en lavere aromaindhold, og derudover er gyldne akvavitter ofte fadlagrede, og derfor indeholder de ’tungere’ og knapt så flygtige aromastoffer. Disse aromaer skal hjælpes ud af produktet, hvilket blandt andet opnås ved en højere serveringstemperatur, lyder det.

Drik ikke snaps som shot, driks snapsen til maden og drop den iskolde snaps, lyder tipsene.
Drik ikke snaps som shot, driks snapsen til maden og drop den iskolde snaps, lyder tipsene.
Powered by Labrador CMS