Droner: Dette skal du have styr på

Der er regler for droneflyvning i Danmark. Dem kan du blive lidt klogere på her.

Udgivet Opdateret

Der er regler for droneflyvning. På trods af, de små flyvende  er blevet billigere og billigere – og nærmest blevet hvermandseje – skal regler dog stadig overholdes.

Se dem i galleriet over artiklen.

Der to forskellige sæt regler droneflyvning i Danmark: Ét, der regulerer hobby-droneflyvning uden for bymæssigt område og ét for professionel flyvning. Det kan både være i og uden for bymæssige områder.

Det kræver et dronetegn, hvis du vil flyve med din drone som en hoppe. Ifølge droner.dk tager det kun fem minutter og er gratis.

Du kan også tage et dronebevis. Det giver dig lov til at flyve i bymæssige områder – modsat dronetegnet, hvor du kun må flyve uden for bymæssig bebyggelse.

Dronebeviset giver dig også ret til at flyve tættere på både mennesker og lufthavne.

Du skal selv registrere dig hos Trafikstyrelsen. Derudover skal dronen være mærket med ejers navn og telefonnummer samt det registreringsnummer, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har tildelt den.

For at flyve med en drone i Danmark skal du være 18 år gammel.

Regler for droneflyvning

Der er dog stadig en række regler, du skal overholde.

Blandt andet skal du selv kigge på droneluftrum.dk. Her kan du se, hvilke områder, du det pågældende tidspunkt ikke må flyve i.

Dem har vi altså samlet til dig i galleriet over artiklen.

Brug fornuften

I en eftersøgningssag fra april 2019 måtte politiet komme med en opfordring til (velmenende) borgere, der ville hjælpe med deres droner.

“Politiet fraråder dette på det kraftigste, idet politiet i forvejen er i området med helikopter og drone”, skrev politiet.

Og det var der en helt klar grund til: Lavtflyvede helikopteres rotorer og droner er på ingen måde en god cocktail.

“Flyvning med droner nærmere end 150 meter fra uheldssteder, hvor politi og øvrige beredskabsmyndigheder arbejder, eller flyvning i strid med disse myndigheders særlige fastsatte restriktioner herfor, må ikke finde sted”, står der da også i § 15 stk. 12.

Du kan læse mere om regler for droneflyvning i Danmark hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Droner bliver forøvrigt betegnet som modelfly. Du skal derfor også have styr på forsikringerne – blandt andet en gyldig ansvarsforsikring, der i skrivende stund skal en forsikringssum på godt 80.000 kroner. Det kan du læse mere om HER.

Powered by Labrador CMS